Mark Harbers: afgetreden staatssecretaris met opgeheven hoofd terug in kabinet

0
64

Harbers deed een studie Economie in Rotterdam, die hij niet afrondde. Voordat hij Kamerlid werd, had hij verschillende andere politieke functies. Zo was hij in zijn woonplaats Rotterdam gemeenteraadslid, VVD-fractieleider en wethouder van Economie. Als wethouder stapte hij voortijdig op, toen de omstreden islamoloog Tariq Ramadan van de gemeenteraad als adviseur mocht aanblijven. Hij was ook politiek assistent van de toenmalige minister van Financiën, Gerrit Zalm.

Lili en Howick

Als staatssecretaris voor asielzaken (bij het ministerie van Justitie en Veiligheid) zorgde hij ervoor dat de discretionaire bevoegdheid uit de handen van één persoon werd genomen en werd overgedragen aan de IND. De bevoegdheid om te besluiten dat bepaalde uitgeprocedeerde asielzoekers toch het land niet uit hoefden, woog te zwaar voor één bewindspersoon. Dat stelde hij nadat hij nog een laatste uitzondering had gemaakt voor de Armeense kinderen Lili en Howick.

Hij trok zelf de conclusie dat hij niet kon aanblijven na “slordig” werk van zijn ambtenaren, waardoor ernstige zaken als moord, doodslag en kindermisbruik in een rapport over asielzoekers onder het kopje ‘overig’ werden geplaatst. “Ik ben niet alleen in staatsrechtelijke zin verantwoordelijk. Ik voel dat ook”, zei hij bij zijn afscheid.

Mark Harbers (52) is van 1969. Hij zat op de middelbare school in de periode van de demonstraties tegen de kruisraketten. Waar de meeste jongeren destijds ‘linksaf’ sloegen, werd hij in 6 vwo lid van de VVD. Hij noemt zichzelf een nuchtere en optimistische Rotterdammer en houdt van treinen en het Songfestival. Ander saillant detail: het formatiedocument dat ChristenUnie-leider Segers in de trein liet liggen was van de hand van Kamerlid Harbers en zijn CDA-collega Geurts.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here