meer tijd nodig voor besluit over politieke toekomst

0
35
Pieter Omtzigt bij een debat in de Tweede Kamer

NOS Nieuws

Pieter Omtzigt maakt voorlopig nog niets bekend over zijn politieke toekomst. Dat schrijft hij vanavond op X, het voormalige Twitter. “Het nemen van een doordacht besluit en uitstippelen van een pad kost meer tijd dan gedacht”, laat het Kamerlid weten.

Half juli gaf Omtzigt, momenteel onafhankelijk lid van de Tweede Kamer, al aan nog enkele weken nodig te hebben om te bepalen of hij een eigen partij opricht, zich aansluit bij een andere partij of uit de politiek stapt. Dat besluit schuift hij nu voor zich uit tot na de zomervakantie, blijkt uit zijn tweet.

De Volkskrant schrijft vanavond dat het populaire Kamerlid al enkele maanden bezig is met het oprichten van zijn eigen politieke partij. De krant meldt dat hij met een groepje van vijf “politieke vrienden” aan zijn eigen beweging werkt. Zo zou er al een verkiezingsprogramma op hoofdpunten in de maak zijn.

Vanwege de hooggespannen verwachtingen zou Omtzigt momenteel veel druk ervaren. Het Kamerlid heeft een grote achterban en wordt gezien als een (potentieel) stemmenkanon. Twee jaar geleden haalde hij als CDA-kandidaat ruim 342.000 voorkeursstemmen, goed voor zo’n vijf zetels.

Afgelopen weekend sloot Omtzigt een terugkeer naar zijn oude partij, het CDA, publiekelijk uit. Vorige maand liet hij weten zich bovendien niet bij de BBB te zullen aansluiten.

Interne memo

Omtzigt was tot juni 2021 Kamerlid namens het CDA. Hij stapte uit de partij vanwege onder meer onenigheid met de partijtop, die hem bewust op een zijspoor gezet zou hebben. Ook kwam uit een interne memo naar voren dat hij door partijgenoten is geschoffeerd en uitgescholden.

In 2021 kreeg hij een burn-out na alle ophef rond zijn persoon en de ‘functie elders-kwestie’. In juni zei Omtzigt dat zijn terugkeer naar de Tweede Kamer hem zwaar viel.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here