‘Naar elkaar toe groeien, niet uit elkaar’

0
43

NOS NieuwsAangepast

Zijn naam ging rond en dat blijkt terecht: PvdA’er Frans Timmermans wil de gezamenlijke lijst van PvdA en GroenLinks aanvoeren voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dat zegt Timmermans in een interview met de NOS.

“Het is tijd dat we in Nederland weer meer naar elkaar toe groeien in plaats van uit elkaar”, zegt Timmermans over zijn motivatie. “We moeten zorgen dat Nederland weer vertrouwen krijgt in zichzelf.”

Volgens hem zijn er “gigantische uitdagingen” die het hoofd geboden moeten worden: de klimaatcrisis, de stand van de natuur, oorlog aan de grenzen van Europa en ongelijkheid. “Dat kunnen we alleen maar oplossen als we schouder aan schouder werken.”

Premier

En als het aan Timmermans ligt, gebeurt dat met hem als premier. “Omdat ik denk dat we samen op een andere manier politiek kunnen bedrijven.” Mocht het niet zover komen, dan gaat hij de Tweede Kamer in. In peilingen gooit de combinatie GroenLinks/PvdA op dit moment hoge ogen.

Over het thema waar het huidige kabinet over is gevallen, zegt Timmermans desgevraagd dat hij voor “een streng, maar rechtsvaardig” asielbeleid is. “Waar je met mij niet over kan praten is gezinnen uit elkaar rukken”, benadrukt hij, refererend aan de kwestie die Rutte IV fataal werd. “Dat zal onder mijn gezag nooit gebeuren.”

De aankondiging van Timmermans:

‘Ik geloof in een eerlijkere samenleving en denk dat Nederland daar heel erg aan toe is’

Op dit moment is Timmermans nog vicevoorzitter van de Europese Commissie. De afgelopen jaren zette hij zich als Eurocommissaris in voor de zogenoemde Green Deal om Europa te verduurzamen. Vorige week stemde het Europees Parlement in met een onderdeel daarvan: de natuurherstelwet.

Zijn termijn in Brussel loopt eigenlijk pas af over een jaar, na de Europese verkiezingen. Als Timmermans lijsttrekker wordt, vertrekt hij dus voortijdig, maar naar eigen zeggen met een gerust hart. “Nog niet alles is af, maar het point of no return is wel bereikt. De Green Deal staat.” Als Timmermans vertrekt mag het Nederlandse kabinet een nieuwe kandidaat-Eurocommissaris aandragen in Brussel.

Vooralsnog enige kandidaat

Er hebben zich nog geen andere kandidaten gemeld om lijsttrekker van de PvdA/GroenLinks-lijst te worden. GroenLinks-leider Jesse Klaver heeft deze week al wel gezegd dat hij het niet wil.

De huidige PvdA-leider Attje Kuiken liet na de aankondiging van Timmermans weten dat ze geen kandidaat is. Ook andere prominente politici die werden genoemd steunen hem: de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb wil geen lijststrekker worden en de Volkskrant meldt op basis van betrokkenen dat dat ook geldt voor de Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman.

Kandidaten hebben tot 4 augustus om zich te melden. De partijbesturen komen vervolgens het liefst met één voorkeurskandidaat. “Alleen bij vergelijkbare geschiktheid van kandidaten draagt de commissie meerdere kandidaten voor.”

Leden van PvdA en GroenLinks hebben dan een paar weken de tijd om hun voorkeur uit te spreken. De uitslag wordt op 22 augustus bekendgemaakt.

De leden van beide partijen stemden afgelopen maandag massaal in met een gezamenlijke kieslijst en verkiezingsprogramma. Na de uitslag van het referendum is Timmermans ook lid geworden van GroenLinks. “Je hebt geen idee wat het voor mij betekende toen ik de uitslag hoorde. Ik ben al zolang bezig met linkse samenwerking.”

De kandidaat-lijsttrekker geeft ook een voorzetje voor een gezamenlijke naam: Verenigd Links. “Ik ga er helemaal niet over, maar ik voel me er wel bij op mijn gemak. Het woord verenigd is een appél aan mensen om weer naast elkaar te gaan staan.”

PvdA en GroenLinks zijn op dit moment de zesde en de zevende partij in de Tweede Kamer met respectievelijk negen en acht zetels. De afgelopen jaren hebben beide partijen bij verkiezingen hun aanhang zien slinken. Door samen te werken hopen ze dat tij te keren.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here