Nederland haalt vijf IS-vrouwen en hun elf kinderen terug uit Syrië

0
61

Nederland heeft vijf IS-vrouwen en hun elf kinderen opgehaald uit het Koerdische vluchtelingenkamp Al Roj in het noorden van Syrië. Ze zijn vanochtend uit het kamp opgehaald, maar het is niet bekend waar ze op dit moment zijn.

Nederland haalt de vrouwen terug zodat ze hier vervolgd kunnen worden. Als ze niet voor april zouden terugkomen, zou de strafvervolging worden beëindigd en zouden de vrouwen niet meer berecht kunnen worden vanwege deelname aan terreurgroep IS.

“Na een zorgvuldig voorbereidingsproces, waarin alle relevante feiten en complexe omstandigheden in ogenschouw zijn genomen, zag het kabinet een mogelijkheid tot overbrenging door middel van een speciale operatie”, schrijven ministers Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) en Hoekstra (Buitenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

De vrouwen worden bij aankomst aangehouden om strafrechtelijk te worden vervolgd. Waarschijnlijk gaan ze naar de enige terroristenafdeling voor vrouwen in Nederland. Deze penitentiaire inrichting in Zwolle is zowel een huis van bewaring (voor voorarrest), als een gevangenis. Het is aannemelijk dat de vijf vrouwen daar vandaag naartoe gaan.

Open armen

Bert Klijn, wiens dochter Amber met haar twee kinderen (4 en 5 jaar) wordt teruggehaald, reageert opgetogen. “De regering doet dit pas omdat straffeloosheid dreigde, er was wel een gerechtelijke uitspraak voor nodig. Maar dat maakt nu niet uit, we zijn verschrikkelijk blij en gaan de kleinkinderen met open armen ontvangen.”

Klijn en familieleden van andere IS-vrouwen zijn gescreend door de Kinderbescherming of ze de kinderen kunnen opvangen en worden begeleid door psychologen en andere hulpverleners,

Nadat IS-vrouw Ilham B. uit Syrië was opgehaald, was Klijn al hoopvol dat ook zijn dochter en kleinkinderen zouden terugkeren:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here