HomePolitiekNieuw kabinet 10 januari op bordes: Hoekstra en De Jonge niet terug...

Nieuw kabinet 10 januari op bordes: Hoekstra en De Jonge niet terug op zelfde post

Het nieuwe kabinet staat op 10 januari op het bordes. De verdeling van de posten over de partijen is bekend, zondag worden de namen van de kandidaat-bewindspersonen bekendgemaakt.

D66 levert onder meer de ministers van Financiën en Volksgezondheid, de VVD krijgt onder meer Justitie en Veiligheid en Primair en Voortgezet Onderwijs, het CDA krijgt onder meer Sociale Zaken, Buitenlandse Zaken en Binnenlandse Zaken.

Daarmee is zeker dat de ministers Hoekstra (nu Financiën) en De Jonge (nu VWS) niet op dezelfde post terugkeren. Demissionair minister Grapperhaus laat weten niet terug te keren in een nieuwe kabinet. Ook staatssecretaris Knops (CDA) keert niet terug. Carola Schouten (ChristenUnie) wordt vrijwel zeker de nieuwe minister voor Armoedeproblematiek en Pensioenen.

In het nieuwe kabinet krijgt de VVD in totaal acht ministers, onder wie de premier, en drie staatssecretarissen. D66 krijgt zes ministers en drie staatssecretarissen, het CDA vier ministers en twee staatssecretarissen en de ChristenUnie twee ministers en één staatssecretaris.

Opvallend zijn de nieuwe posten. Zo komt er een aparte minister voor Natuur en Stikstof (VVD), een staatssecretaris voor Mijnbouw (D66) , een minister voor Klimaat en Energie (D66), een staatssecretaris voor Toeslagen en Douane (VVD) en een minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen (ChristenUnie).

Formateur Rutte begint maandag met de gesprekken met de kandidaats-bewindslieden. De verwachting is dat hij er vier dagen over doet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

spot_img