HomePolitiekNieuwe 'coronakapitein' Ernst Kuipers kan niet meer alleen zijn eigen koers varen

Nieuwe ‘coronakapitein’ Ernst Kuipers kan niet meer alleen zijn eigen koers varen

Kuipers zit namens D66 in het kabinet, maar is pas sinds hij gevraagd werd lid. Hij had toen al wel veel input geleverd voor de zorgparagraaf in het D66-verkiezingsprogramma.

Als voorzitter van de raad van bestuur van het Erasmus MC en voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, coördineerde hij de spreiding van coronapatiënten over Nederlandse ziekenhuizen. Daarmee was hij, samen met voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en Erasmus MC-collega Diederik Gommers, de aangewezen persoon om uit te leggen hoe het ervoor stond in de zorg.

Dat deed hij veelvuldig. Sinds de coronacrisis moest je hard je best doen om tijdens een avondje zappen Ernst Kuipers te vermijden. Zat hij niet bij Op1, dan was het wel Jinek of Beau, of anders Nieuwsuur. En op een Kuipersloze tv-dag trof je Diederik Gommers in die programma’s, als ze niet tegelijk op verschillende zenders te zien waren.

Een-tweetje

Hun mediaoptredens waren niet alleen voor het publiek bedoeld, maar soms ook een politieke move, zoals eind 2020 bij Nieuwsuur. De vaccinatiecampagne stond op punt van beginnen. Essentiële zorgverleners stonden toen op plaats vijf in de prikvolgorde die minister Hugo de Jonge had bepaald.

Onacceptabel, klonk het in een-tweetje van Gommers en Kuipers. De ziekenhuizen konden hun medewerkers zelf wel inenten. De Jonge noemde de volgorde wijzigen eerder nog onmogelijk, maar ging nog geen paar dagen later overstag. Opzet geslaagd.

Met dit optreden zetten Gommers en Kuipers het kabinet onder druk om de vaccinatievolgorde aan te passen:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

spot_img