Nieuwe wet moet zorgen dat weeskinderen in huurhuis kunnen blijven

0
31
Huurwoningen in Den Haag

NOS NieuwsAangepast

Kinderen die wees worden, moeten tot hun 28ste in het ouderlijk huurhuis kunnen blijven wonen. Dat is de strekking van een initiatiefwet die de coalitiepartijen VVD en ChristenUnie, en de oppositiepartijen GroenLinks en BBB vandaag indienen.

De wet gaat over sociale huurwoningen. De woningcorporaties kunnen het contract van overleden huurders nu al verlengen, zodat de kinderen er langer kunnen blijven. Maar ze zijn dat niet verplicht.

VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis zegt dat het de afgelopen jaren meerdere keren is voorgekomen dat kinderen op straat werden gezet nadat hun ouders waren overleden.

Door die hartverscheurende berichten ben ik voor deze kinderen gaan knokken”, zegt hij. “Geen enkel weeskind mag ooit nog deze onmenselijke behandeling krijgen.”

Daklozenopvang

Lisa Westerveld van GroenLinks wijst erop dat er kinderen zijn die “midden in het rouwproces” op straat worden gezet “en die in sommige gevallen zelfs in de daklozenopvang terechtkomen. Dat mag niet meer voorkomen in Nederland.”

ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis wil eigenlijk nog verder gaan dan de initiatiefwet die nu op papier staat. Hij wil dat kinderen tot hun 28ste in de woning kunnen blijven “en vervolgens sowieso een aanbod krijgen voor een passende woning”.

BBB-leider Caroline van der Plas vindt het jammer dat er een wettelijke regeling moet komen, maar stelt dat “het bij sommige corporaties blijkbaar noodzakelijk is om menselijkheid wettelijk af te dwingen”.

De zussen Fabiënne en Valerie Valk mochten na het overlijden van hun moeder eind 2021 in eerste instantie niet in haar huurhuis in Enschede blijven wonen. Binnen enkele maanden moesten ze het huis verlaten. Na protest mochten de zussen alsnog het huurcontract van hun moeder overnemen.

“Dat vind ik wel goed”, reageert Fabiënne op het nieuwe voorstel om wezen tot hun 28ste in hun ouderlijk huis te laten wonen. Dan heb je tijd om alles te verwerken en op zoek te gaan naar iets anders.”

Zelf mochten de zussen het huurcontract voor onbepaalde tijd overnemen. Ze wonen nog altijd in het huis. “Dat is heel fijn en het gaat heel goed”, zegt Fabiënne.

Het is belangrijk voor de zussen om in het huis van hun moeder te kunnen blijven wonen, zegt ze. “We hebben echt alles hier opgebouwd: ons werk, vrienden en heel veel herinneringen.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here