Onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag in de hele topsport

0
100

Turnbond KNGU en sportkoepel NOC*NSF kwamen deze week met excuses aan de slachtoffers in de turnwereld. Ze kunnen allemaal een tegemoetkoming van 5.000 euro krijgen, het standaardbedrag in dit soort zaken. “Maar wat is 5.000 euro waard als je dagelijks opstaat met psychische klachten?”, stelde GroenLinkser Westerveld.

Ook andere partijen vinden het bedrag erg laag en vinden dat de staatssecretaris daar iets aan moet doen.

Blokhuis zou dat ook wel willen, maar wees erop dat het standaardbedrag ook geldt voor slachtoffers van misbruik in andere sectoren, zoals de jeugdzorg. “Ik wil geen onderscheid maken in ellende. Het is allemaal shit.” Hij vindt dat je de tegemoetkoming niet alleen voor slachtoffers in de topsport kunt verhogen.

Jaarlijks monitoren

VVD’er Heerema weet zeker dat het niet een turn-specifiek probleem is en daarom steunt ook hij een breed onderzoek. “We moeten niet wachten totdat iemand naar buiten treedt”, zei hij. Blokhuis deed verschillende verbetervoorstellen, zoals het professionaliseren van het tuchtrecht en preventie van misstanden. Hij wil jaarlijks gaan monitoren hoe het gaat.

De Kamer vroeg nog apart aandacht voor de danssport, waar zich ook nadrukkelijk slachtoffers van misbruik hebben gemeld. Blokhuis zegde toe dat daar een diepgaand onderzoek naar komt. Hoe dat precies gaat gebeuren, wil hij later bepalen. Probleem daarbij is dat dans niet alleen als sport wordt gezien, maar ook als cultuur. Volgens de staatssecretaris loopt er ook al een MeToo-onderzoek vanuit de cultuursector naar de danswereld.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here