HomePolitiekOok De Jonge legt link tussen Forum-uitspraken en bedreigingen: 'Woorden doen ertoe'

Ook De Jonge legt link tussen Forum-uitspraken en bedreigingen: ‘Woorden doen ertoe’

Demissionair minister De Jonge legt een direct verband tussen de dreigementen aan het adres van leden van het kabinet en uitspraken van de politici van Forum voor Democratie. Na zijn gesprek met formateur Rutte vanmorgen over het nieuwe kabinet reageerde De Jonge op de man met de fakkel bij de woning van D66-leider Kaag.

“Woorden doen ertoe”, zei De Jonge. “Spreken over tribunalen en dat politici achter de tralies zouden moeten, de hele manier waarop Forum voor Democratie woorden kiest, dat is niet zonder gevaar. Er zijn mensen die zich daardoor gelegitimeerd voelen om over te gaan tot gedrag dat ver, ver over de grens is. Dat je niet anders kunt zien dan als bedreiging of intimidatie.”

D66-leider Kaag in haar verklaring: “En tegen wie denkt deze bedreigingen te moeten aanjagen zeg ik: wat je zegt doet ertoe, hitst op, maakt mensen bang, maakt onze samenleving onveilig.” Zij noemt niet in het bijzonder de uitspraken van partijleider Baudet en de andere Forum-Kamerleden.

Gif

Gisteravond deed ChristenUnie-leider Segers dat wel. “Als je keer op keer het gif van ‘verzet’, ‘tribunalen’ en ‘opsluiting van je politieke tegenstanders’ zaait, dan is het dit soort intimidatie en bedreiging dat je oogst”, zei hij. “Tegen iedereen met een zwak voor FvD zou ik willen zeggen: word wakker.”

D66-leider Kaag noemde op Twitter de gebeurtenissen bij haar woning “absurd en angstaanjagend”. De man met de brandende fakkel schreeuwde intimiderende en beledigende teksten tegen Kaag en haar gezinsleden. Ook filmde hij door een raam in haar woning en verspreidde de beelden via sociale media. “Mijn gezin heeft dit als zeer intimiderend ervaren”, zei Kaag.

De politie heeft een verdachte aangehouden. De man met de fakkel is waarschijnlijk dezelfde die onlangs opdook bij de woning van minister De Jonge. Het is een Amsterdammer van 29 die het afgelopen jaar al vaker is aangehouden wegens strafbare feiten. Morgen wordt hij voorgeleid aan de rechter-commissaris. Vermoedelijk wordt dan bepaald of hij langer blijft vastzitten.

“Wij weten een beetje hoe het voelt thuis, dus ik wens Sigrid Kaag heel erg veel sterkte”, zegt De Jonge in een reactie:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

spot_img