Ook Venray, Alkmaar en regio Rotterdam moeten van kabinet asielzoekers opvangen

0
90

Gemeenten en provincies hebben de afgelopen maanden duizenden extra opvangplekken geregeld en meer dan 10.000 woningen voor mensen met een verblijfsvergunning aangewezen. Broekers noemt dat “een grote prestatie” waar zij “erg dankbaar” voor is. Maar het is niet genoeg, zegt ze.

De asielinstroom is in de loop van dit jaar toegenomen doordat de coronareisbeperkingen deels zijn opgeheven. Ook komen er meer asielzoekers naar Nederland in het kader van gezinshereniging. Daarnaast zijn er meer dan 2000 Afghaanse evacu├ęs opgevangen.

Ondertussen zitten er in de asielopvang al meer mensen dan gepland. Broekers zegt dat er nog 12.000 vergunninghouders door zouden moeten stromen naar een woning in een gemeente. Ook is het lastig om mensen die geen recht hebben op verblijf in Nederland uit te zetten.

Zaterdag gebeld

De burgemeesters van Enschede en Gorinchem maakten de afgelopen dagen al bekend dat hun gemeenten zijn aangewezen door Broekers als opvanglocatie. Zij werden zaterdag gebeld door de staatssecretaris met deze mededeling.

Burgemeester Reinie Melissant van Gorinchem zegt dat de aanwijzing haar rauw op het dak viel, omdat zij al medewerking aan kleinschalige opvang had aangeboden. Burgemeester Bovens van Enschede vindt een aanwijzing een zwaar middel om het democratisch gekozen bestuur van gemeenten tot opvang te dwingen.

In de Nederlandse asielopvang is momenteel geen bed over. NOS op 3 zocht uit hoe dit komt:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here