Politie onderzoekt projectie op Anne Frank Huis

0
32
Het Anne Frank museum

NOS NieuwsAangepast

De politie doet onderzoek naar een projectie van een tekst op het Anne Frank Huis deze week. Op een rechts-extremistisch Telegramkanaal zijn beelden getoond van een op het Anne Frank Huis geprojecteerde tekst die suggereert dat ze haar dagboek niet zelf zou hebben geschreven.

De Anne Frank Stichting heeft aangifte gedaan van de projectie. De politie bevestigt aan de NOS na berichtgeving van Het Parool dat er onderzoek wordt gedaan.

“Anne Frank uitvinder van de balpen”, werd op het Anne Frank Huis geprojecteerd, is te zien op een video die werd gedeeld op Telegram. De Amsterdamse politie is bekend met de projectie en het wordt onderzocht. Wanneer het is gebeurd, is niet bekend.

‘Kwaadaardigheid van extremisten’

Het nieuws over de projectie maakt veel verontwaardigde reacties los. Burgemeester Halsema noemt de teksten in een reactie “onversneden antisemitisme” en “een aanval op Anne Franks nalatenschap”. “Ik ben geschokt en woedend over deze laffe, verwerpelijke daad”, laat de burgemeester weten.

“Ik hoop dat de daders snel worden opgespoord”, aldus Halsema. “De nagedachtenis van Anne Frank mag niet bezoedeld worden door stuitende kwaadaardigheid van extremisten.”

Minister Yeşilgöz van Justitie vindt de projectie “walgelijk en verschrikkelijk”. Voor het begin van de vergadering van het kabinet zei ze dat er in Nederland geen enkele ruimte is voor Jodenhaat. “Een ieder die denkt dat hij hiermee weg kan komen, zit er echt naast.” Yesilgöz herhaalde dat ze werkt aan een voorstel om het ontkennen van de Holocaust te verbieden.

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) noemt het “walgelijk en antisemitisch”. “We zien dat theorieën uit het verleden weer welig tieren. Het creëert een vijandig beeld van de Joodse gemeenschap. Je beschuldigt ze van liegen en dat wakkert haat aan”, zegt CIDI-directeur Naomi Mestrum tegen het ANP.

Balpenmythe

De tekst van de projectie heeft te maken met de mythe van de zogenoemde balpenpassages. In het dagboek van Anne Frank zijn in de jaren tachtig losse vellen papier gevonden, die met een balpen geschreven waren. Rechts-extremisten zien daarin bewijs dat het dagboek nep zou zijn, omdat de balpen pas na de Tweede Wereldoorlog in Nederland geïntroduceerd werd.

De balpenvellen zijn hoogstwaarschijnlijk in de jaren zestig per ongeluk in het dagboek achtergelaten door een onderzoeker van het dagboek. De vellen doen niets af aan de echtheid van het dagboek, is al eerder door onderzoekers aangetoond.

De beelden van de projectie zijn in handen van Het Parool. De krant meldt dat onder de video een antisemitisch lied te horen is. Mensen die voor het museum staan zien de tekst en reageren daar op. Een man wijst boos in de richting waar de projectie vandaan komt. Het Parool schrijft dat de makers van de film ook beelden van de omgeving hebben gemaakt.

Strafbare projecties

Tijdens de afgelopen jaarwisseling projecteerde een extreemrechtse groep teksten op de Erasmusbrug in Rotterdam. Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar die leuzen. Het OM is van mening dat ze strafbaar zijn.

In een toelichting zei het OM dat aan de vrijheid van meningsuiting grenzen zijn gesteld. “Een van die grenzen is dat uitingen nooit mogen aanzetten tot discriminatie of een andere bevolkingsgroep mogen beledigen.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here