HomePolitiekpolitiek gaat een broeierig, onzeker zomerreces in

politiek gaat een broeierig, onzeker zomerreces in

NOS

NOS NieuwsAangepast

In het stikstofdossier zijn er de komende weken geen “beslismomenten” voor de politiek. Toch verwachten de commentatoren Xander van der Wulp en Joost Vullings een broeierige, onrustige zomer voor de politici. In de laatste aflevering van de politieke podcast De stemming van Vullings en Van der Wulp voor het zomerreces maken ze de balans op van de vele crises waar het kabinet mee kampt.

Premier Mark Rutte was deze week op een boerenbedrijf om met boeren in gesprek te gaan over de stikstofplannen. “Hij bleef daar keihard voor het doel staan”, zegt Van der Wulp, die verslag deed van het bezoek. Vraag blijft of dat ook geldt voor de andere coalitiepartijen. “Ik sprak een CDA’er van enige statuur, die denkt dat de coalitie op enig moment toch moet gaan praten over of het toch niet anders moet.”

Van der Wulp herinnert aan de kwestie met de inkomensafhankelijke zorgpremie die in 2013 de toenmalige coalitie van de VVD met de PvdA verdeelde. VVD wilde toen terugkomen op de afspraak.

Risico van kabinetscrisis

Als dat nu zou gebeuren, is er een groot risico op een kabinetscrisis, denkt Joost. “Dat gaat D66 niet accepteren.” Hij denkt dat er wel ruimte is. “Misschien kun je de deadline voor de doelen iets opschuiven, van 2030 naar 2032.”

Deze aflevering van De Stemming kun je hier beluisteren. Bevalt het? Vergeet je dan niet te abonneren!

Onze podcasts:

De Dag: elke werkdag twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

Met het Oog op Morgen: elke dag een overzicht van het nieuws, een blik in de ochtendkranten en het betere journalistieke interview.

Het Beste uit het Oog: iedere zaterdag selecteert de redactie van Met het Oog op Morgen de mooiste gesprekken van de afgelopen week.

Lang verhaal kort: elke werkdag rond vijven één onderwerp, in 5 minuten. NOS op 3 vertelt je wat je moet weten over een actueel onderwerp om het nieuws erover beter te kunnen volgen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

spot_img