Rob Jetten wil lijsttrekker van D66 worden, ‘ook gooi naar premierschap’

0
33

NOS NieuwsAangepast

Rob Jetten wil Sigrid Kaag opvolgen als lijsttrekker van D66. Het is volgens hem “tijd voor een nieuwe generatie”, zegt hij in het AD.

Jetten (36) zegt “de jeugdigheid, de ervaring en de bereidheid om samen dingen op te lossen” te brengen. “Het is nodig dat er een nieuwe politieke generatie aan het roer komt, die wat minder dat verleden met zich meesleept en open en onbevangen probeert de zaken op te lossen.”

De demissionair minister voor Klimaat en Energie zegt in de krant dat hij “nieuwe energie voor Nederland wil” en zichzelf te zien als iemand “die verschillen durft te overbruggen en problemen oplost”. Inmiddels heeft Jetten ook een campagnespot online gezet.

Gisteren werd duidelijk dat Kaag bij de komende verkiezingen geen lijsttrekker van D66 wordt en de politiek verlaat. “Mijn werk trekt een wissel op mijn gezin”, zei ze in een gesprek met Trouw. In mei deden haar dochters een oproep aan hun moeder om iets anders te gaan doen. De politica wordt zwaar beveiligd vanwege bedreigingen.

Premier

Als lijsttrekker wil Jetten “heel herkenbaar” optreden en “echt staan voor de democratische rechtsstaat, vrijheden en moreel leiderschap”, zegt hij tegen de krant. Bij de inloop van de ministerraad, zei Jetten ook een gooi te willen doen naar het premierschap. “We zaten de vorige keer met Sigrid Kaag heel dichtbij. We doen mee om te winnen.”

Of Jetten daadwerkelijk lijsttrekker wordt is niet zeker, want D66 organiseert lijsttrekkersverkiezingen. “Ik hoop natuurlijk op veel steun in de partij, niet alleen uit de top, maar ook van de gewone leden die straks campagne moeten voeren op straat.”

Twee mogelijke D66-lijsttrekkers hebben inmiddels nee gezegd tegen de functie. D66-minister Ollongren van Defensie zegt achter de kandidatuur van Jetten te staan. D66-fractievoorzitter Paternotte zei donderdagavond niet beschikbaar te zijn. Hij vindt dat deze functie een te grote wissel trekt op zijn gezin met jonge kinderen.

Jetten kwam in 2017 voor D66 in de Tweede Kamer en volgde na een jaar Alexander Pechtold op als fractievoorzitter. Vorig jaar januari werd hij minister in het kabinet-Rutte IV. Voordat hij in de landelijke politiek actief werd, werkte hij bij spoorbeheerder ProRail. Ook was hij voorzitter van de jongerentak van D66 (Jonge Democraten) en zat hij namens D66 in de gemeenteraad van Nijmegen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here