Rutte: het heeft lang geduurd, maar het is een mooi akkoord

0
75

Het aantreden van een nieuwe coalitie heeft te lang geduurd, maar VVD, D66, CDA en ChristenUnie zijn tot een mooi en stevig akkoord gekomen. Dat zei VVD-leider Rutte bij de presentatie van de plannen.

Volgens Rutte wil het kabinet dat ook toekomstige generaties keuzes in hun persoonlijke leven kunnen maken en moet daarvoor nu het fundament worden gelegd op de gebieden klimaat, wonen, onderwijs en veiligheid. Veel belastingen gaan omlaag en het moet makkelijker worden een betaalbaar huis en een vaste baan te vinden, zei Rutte. Volgens hem moet het onderwijs beter worden dan nu het geval is. Hij noemde het cruciaal dat het land schoner wordt achtergelaten.

D66-leider Kaag benadrukte dat zij de onderhandelingen is begonnen met als insteek: “We doen het goed of we doen het niet.” Volgens haar voldoet het nu gesloten akkoord aan die ambitie. Kaag vindt dat de plannen een progressieve blik op de toekomst” werpen, maar ze voegde eraan toe dat er geen reden is voor trots en dat de coalitie “met bescheidenheid en gepast realisme moet werken aan samenwerking en vooruitgang.”

Een van de punten die ze benadrukte, was dat er “taboes worden geslecht op het gebied van rekeningrijden en kernenergie”. Of Kaag in de Kamer blijft of tot het nieuwe kabinet toetreedt, is nog niet duidelijk.

Dit zeiden de partijleiders na de presentatie van het akkoord:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here