Rutte IV vandaag op bordes, ‘je moet goed letten op wat je aantrekt’

0
57

Verder is de bordesscène niet “het moment voor grappen of grollen”, stelt Van Middelkoop. “Het moment van beëdiging is best wel plechtig, dan is er een ambtenaar bij en die geeft regieaanwijzingen. Die zegt dat we naar buiten gaan voor bordesscène. Dan loop je misschien wat babbelend richting de trap, maar niet grappend.” Dekker beaamt dat, maar zegt wel dat je “ongetwijfeld even uit de mondhoeken iets tegen elkaar zegt”.

De kleding is voor mannen eigenlijk al jaren hetzelfde: zij dragen een donker pak. Voor de vrouwen is er geen protocol, zegt Dekker. “Het is wel leuk dat je je als iedere afzonderlijke minister door je plek en kleding kunt onderscheiden. Natuurlijk denk je erover na over wat je gaat dragen, je weet dat de mannen in donkerblauw zijn, dus dan kies je wel voor een andere kleur.”

Niet op elkaar afgestemd

Dat wordt volgens haar niet gecoördineerd, maar toen Beatrix nog koningin was kwam er nog wel een moeilijkheid bij. “Je probeert na te denken over de kleur die de koningin draagt en dat je niet dezelfde kleur draagt. De koningin moet er zelf uitspringen als belangrijkste persoon qua staatsrecht.”

“De koningin had een rood jasje aan en ik droeg iets roze”, herinnert Dekker zich. “Je kunt er niets aan doen, je hebt geen tweede outfit mee. Het is gokken en hopen. Maar dat was toen.” Nu is het makkelijker om met het staatshoofd rekening te houden: “De koning draagt een donker kostuum met oranje das.”

De nieuwe minister van Financiën, Sigrid Kaag van D66, hoeft zich in elk geval niet het hoofd te breken over haar outfit. Vanochtend werd bekend dat ze positief getest is op corona en verstek moet laten gaan; ze wordt digitaal beëdigd. Een keer eerder was het kabinet ook niet compleet bij de bordesfoto: dat was in 1982, toen Hans van Mierlo (D66) wegens ziekte ontbrak bij de beëdiging van het kabinet-Van Agt III.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here