Rutte: wat we ook hadden gedaan, deze lockdown was niet te voorkomen

0
68

Medisch-ethische vraag

Maar volgens Rutte lopen we zonder lockdown het risico dat er eind januari 4000 IC-bedden nodig zijn, terwijl 1350 eigenlijk het maximaal haalbare is. “Natuurlijk, als je onbeperkt kunt opschalen komt er een moment dat je een lockdown kunt voorkomen. Maar dan krijg je wel de medisch-ethische vraag of je wel zo veel mensen in coma, beademd met allerlei slangetjes in hun lijf, voor hun leven wilt laten vechten.”

Kamerlid Fleur Agema van de PVV vindt dat het kabinet veel te weinig doet om de capaciteit in de zorg te vergroten. “Deze premier sluit liever de samenleving dan dat hij investeert in de zorg”, zei ze. Ze claimt dat het aanstaande kabinet miljarden bezuinigt op de zorg, al gaat het volgens Rutte om het afremmen van de groei in de uitgaven.

De premier verwees naar de 300 miljoen euro die zijn nieuwe kabinet wil uitgeven aan ‘pandemische paraatheid’. Met het geld wil hij bij volgende golven en pandemie├źn de zorgcapaciteit flexibel opschalen, zonder dat het ten koste gaat van de reguliere zorg. “Maar ook zonder dat we in een normale situaties zitten met lege bedden met personeel erbij dat niets te doen heeft.”

Verschillende Kamerleden wilden weten hoe dat precies in zijn werk gaat, maar Rutte verwees naar de nieuwe ministersploeg. “Die moet de plannen gaan uitwerken.”

Langetermijnvisie

Vooral de linkse oppositiepartijen drongen aan op een langetermijnvisie van het kabinet. “We zitten op dood spoor en kunnen ons niet meer veroorloven om op deze manier door te gaan”, zei Attje Kuiken van de PvdA. “De stip op de horizon ontbreekt”, meende Lisa Westerveld van GroenLinks.

Volgens Rutte werkt het kabinet aan een langetermijnstrategie over hoe we in de toekomst kunnen leven met het virus. “In januari hopen we daar een heel eind mee te zijn.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here