HomePolitiekRuttes vierde kabinet vangt op dag 1 het tijdsbeeld

Ruttes vierde kabinet vangt op dag 1 het tijdsbeeld

Op andere departementen waren de presentjes traditioneler. Zo kreeg de nieuwe minister van Defensie Kajsa Ollongren een onderscheidingsvlag en een klewang (het traditionele zwaard van de Marechaussee).

En ‘s lands nieuwe penningmeester Kaag kreeg de sleutel van de schatkist door het tv-scherm heen van scheidend minister van Financiën Wopke Hoekstra. “We gaan ‘m op zijn Star Treks naar jou toe beamen, als ik het goed doe.” Hoekstra deed het goed, en even later zat Kaag te glunderen met de sleutel in haar handen. “Bedankt Wopke.”

Toch weer spannend

De enige die zich niet hoefde te melden voor de overdracht was Mark Rutte. Het afgelopen jaar leek het niet altijd even waarschijnlijk, maar hij blijft op zijn post. De politieke overlever stond voor de vierde keer als premier op het bordes en leidt vanaf vandaag een kabinet met dezelfde vier partijen als de afgelopen vier jaar.

Gesneden koek voor Rutte, zo’n beëdigingsdag, zou je dan misschien denken. Maar dat sprak de nog net niet langstzittende minister-president tegen na de eerste ministerraad van de nieuwe ploeg aan het eind van de middag. “Het is weer een nieuw begin. Ik ging gisteravond naar bed en vond het toch weer spannend.”

Rutte ging ook in op het zeer beperkte geloof van kiezers in het aantredende kabinet. Ongeveer tweederde van de Nederlanders heeft “niet zo veel” of “helemaal geen” vertrouwen, blijkt uit een onderzoek van I&O Research. Volgens de premier is het herstellen van het vertrouwen “een opgave en een verplichting “en wordt het “hard werken” en “het vooral laten zien”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

spot_img