HomePolitiekSchuldsanering van duizenden mensen mogelijk ten onrechte door fiscus geweigerd

Schuldsanering van duizenden mensen mogelijk ten onrechte door fiscus geweigerd

De Belastingdienst heeft een verzoek tot schuldsanering van 5000 tot 15.000 mensen mogelijk ten onrechte afgewezen doordat ze op de zwarte lijst van de fiscus stonden. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Vijlbrief aan de Tweede Kamer.

Die opsporingslijst, de zogenoemde Fraude Signalering Voorziening (FSV), werd vorig jaar stopgezet nadat was gebleken dat mensen er onterecht op waren gezet en dat de lijst een ernstige schending van de privacywetgeving was. De Autoriteit Persoonsgegevens publiceerde er vorige maand een vernietigend rapport over en onderzoekt nog of de fiscus een boete kan worden opgelegd.

Eerder liet de Belastingdienst al weten dat de lijst voor de betreffende groep inderdaad een financieel nadelig effect heeft gehad. Het was ook duidelijk dat het onder meer ging om afgewezen verzoeken tot wat officieel heet “minnelijke schuldsanering”, al was nog niet bekend dat dat voor de hele groep geldt. Vijlbrief liet toen al weten dat hij voor die mensen in ieder geval een schadevergoeding wil.

Passend herstel

In de kwartaalrapportage waarin nu wordt geschreven over de getroffen groep, staat dat het schuldsaneringsverzoek van mensen met schulden boven de 10.000 euro werd afgewezen wanneer zij op de lijst stonden. Alle dossiers worden nu opnieuw beoordeeld.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

spot_img