Segers (ChristenUnie) bij afscheid van Kamer: ‘Democratie op kruispunt’

0
12

ANP

NOS Nieuws

“De democratie staat op een kruispunt.” Dat zei Gert-Jan Segers bij monde van de Kamervoorzitter bij zijn afscheid van de Tweede Kamer. Volgens de scheidend ChristenUnie-leider ligt de keuze voor om verder tegenover elkaar te gaan staan of om juist in debat te blijven, ondanks alle politieke verschillen.

Na het voorlezen van Segers’ afscheidsbrief had voorzitter Vera Bergkamp zelf nog wat vleiende woorden voor hem. Ze noemde het voetstuk waarop Segers bij zijn afscheid wordt geplaatst “terecht groot en hoog”. “Betrouwbaarheid is een constante waarde in jouw kijk op het leven”, zei Bergkamp.

Segers nam vandaag afscheid na tien jaar als Kamerlid. Zeven jaar daarvan was hij fractieleider. Anderhalve week geleden kondigde hij zijn vertrek uit de politiek aan. Dat besluit had Segers al genomen in oktober, maar kwam voor velen als een verrassing.

Meer tijd voor gezin

Segers wil meer tijd gaan besteden aan zijn gezin. Verder vindt hij het “ook gewoon heilzaam” om op een zeker moment plaats te maken voor een ander. Hij wist zijn partij, die vijf zetels heeft, twee keer in een kabinet te krijgen. Premier Rutte noemde hem “een anker” in de coalitie.

Wat de 53-jarige Segers hierna gaat doen, is nog niet duidelijk. Hij wil in elk geval een boek schrijven waarin hij terugblikt op tien jaar Kamerlidmaatschap.

De zetel die hij achterlaat, gaat naar Nico Drost. Die zat in 2019 al een paar maanden voor de ChristenUnie in de Tweede Kamer. Hij verving toen Stieneke van der Graaf, die met zwangerschapsverlof was.

Mirjam Bikker is vorige week gekozen als Segers’ opvolger als fractievoorzitter. Zij is de eerste vrouw die deze functie voor haar partij vervult.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here