stop met steeds nieuwe rekenmachines verplicht stellen op school

0
32

ANP

NOS Nieuws

De Tweede Kamer vindt dat scholen niet te vaak nieuwe modellen rekenmachines verplicht moeten stellen. De Kamerleden Peters (CDA) en Kwint (SP) dienen daarover vandaag in de Tweede Kamer een motie in. Die kan rekenen op steun van een ruime Kamermeerderheid.

Met enige regelmaat worden nieuwe machines op de markt gebracht, met nieuwe functies. Volgens Peters en Kwint schrijven scholen hun leerlingen vaak voor die nieuwe apparaten te gebruiken, terwijl dat helemaal niet noodzakelijk is. Doordat er steeds nieuwe exemplaren moeten worden gekocht, kunnen de rekenmachines niet door meerdere kinderen uit één gezin worden gebruikt en dat jaagt ouders onnodig op kosten, vinden ze.

De rekenmachines die nu worden geadviseerd voor gebruik op de middelbare school kosten vaak ten minste 100 euro.

‘Eisen voor langere tijd vaststellen’

De Kamerleden willen dat het kabinet de eisen die aan rekenmachines worden gesteld voor een langere periode vaststelt. Verder moet het kabinet er bij het College van Toetsing en Afsluiting op aandringen dat rekenmachines die voldoen aan de eisen op alle scholen door alle leerlingen mogen worden gebruikt.

Volgens Peters voldoen rekenmachines van jaren geleden nog goed en moeten fabrieken “niet onnodig worden gesponsord”. De oproep van CDA en SP wordt in elk geval gesteund door VVD, D66, GroenLinks en Partij voor de Dieren.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here