Twee Nederlandse Europarlementariërs op sanctielijst Iran: ‘Wereld op zijn kop’

0
24

ANP

NOS Nieuws

Twee Nederlandse Europarlementariërs zijn door Iran op de sanctielijst gezet. Het gaat om Bart Groothuis van de VVD en PvdA’er Thijs Reuten. Het plaatsen op de sanctielijst is een reactie van het regime op de recente strafmaatregelen van de Europese Unie tegen Iran.

Het Europees Parlement nam hier vorige week een resolutie over aan. Een meerderheid van de Europarlementariërs wil dat Europa de Iraanse Revolutionaire Garde op de internationale lijst van terreurorganisaties plaatst.

Dat deze twee Nederlandse Europarlementariërs, samen met andere buitenlandse politici, op de Iraanse sanctielijst zijn gezet betekent onder meer dat ze een inreisverbod voor Iran krijgen en dat eventuele financiële tegoeden in Iran bevroren worden.

“De wereld op zijn kop”, zo kwalificeert minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken het op de sanctielijst zetten van de twee. Hij noemt het feit dat Iran hen en anderen nu op een sanctielijst plaatst “verwerpelijk en een schande.”

ANP

Bart Groothuis, Europarlementariër voor de VVD

Bart Groothuis noemt het veelzeggend dat hij en zijn collega op de sanctielijst worden gezet. “Zij onderdrukken, martelen en doden de eigen bevolking en voeren ook operaties uit op Europees grondgebied. Ze willen dat ik als democratisch gekozen politicus daarover zwijg.” Dat zwijgen is Groothuis niet van plan, zegt hij.

Ook Thijs Reuten blijft zich uitspreken over de situatie in Iran. “Als ze probeerden mij te weerhouden van mijn strijd om de Revolutionaire Garde op de terreurlijst te krijgen, hebben ze het mis. Dit zal mijn inzet voor de rechten van het dappere Iraanse volk alleen maar versterken.”

Pegida-voorman ook op lijst

Reuten en Groothuis zijn niet de enige Nederlanders op de lijst. Ook Pegida-voorman Edwin Wagensveld is niet meer welkom in Iran. Zijn naam prijkt vermoedelijk op de lijst, omdat hij afgelopen weekend een koran vernielde bij een aangekondigde protestactie voor het gebouw van de Tweede Kamer.

Zijn actie leidde er ook toe dat Turkije de Nederlandse ambassadeur in Ankara op het matje heeft geroepen. Daarnaast riep een invloedrijke Egyptische universiteit na de actie van Wagensveld op tot een boycot van Nederlandse producten.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here