HomePolitiekVan Dissel moet lastige boodschap uitleggen: dalende cijfers, toch lockdown

Van Dissel moet lastige boodschap uitleggen: dalende cijfers, toch lockdown

Nederland gaat opnieuw in lockdown, vier dagen na de verlenging van de avondlockdown en het besluit om de basisscholen eerder op vakantie te sturen. Essentiële winkels als supermarkten blijven open. Alle niet-essentiële winkels en dienstverlening zoals horeca, musea en theaters, bioscopen, sportscholen en ook contactberoepen, zoals kappers, moeten sluiten.

Dat terwijl de besmettingscijfers en ziekenhuisopnames dalen. De reden? De onzekerheid rondom de omikronvariant, legde directeur infectieziektebestrijding Jaap van Dissel van het RIVM uit tijdens de persconferentie.

Onzekerheid rond omikron

Als je nu naar de weekgemiddelden kijkt, gaat het met de coronabestrijding en het ontlasten van de zorg de goede kant op. Het zevendaags gemiddelde van het aantal besmettingen daalde de afgelopen week van 20.005 naar 15.202 per dag. Op de verpleegafdelingen daalde het aantal patiënten met 18,4 procent, op de IC’s met 8,6 procent.

Maar de omikronvariant, de nieuwe coronavariant die vorige maand in Zuid-Afrika opdook, maakt alles anders. “Dat heeft met name te maken met de snelheid waarmee dit virus oprukt”, zei viroloog en OMT-lid Marion Koopmans gisteren in Op1. “Ten opzichte van de inschatting van vorige week gaat nog sneller het moment komen dat omikron het overgenomen heeft.”

Mensen lopen dus sneller een infectie op. Het is niet duidelijk of mensen ook zieker worden en of dit tot een grotere instroom in de ziekenhuizen leidt, waar nog steeds veel coronapatiënten behandeld worden. Koopmans vindt die onzekerheid zeer alarmerend. “Op een schaal van 1 tot 10 zit ik aan de 8.”

‘Het zit niet vaak mee’

Van Dissel deelt die zorgen. Er zijn signalen uit Zuid-Afrika dat omikron voor een milder ziekteverloop zorgt, maar uit Engeland en Denemarken komen tegenovergestelde geluiden. Volgens Van Dissel is er vooralsnog nog niet genoeg bekend om met zekerheid te zeggen hoe ziekmakend omikron is.

Door nu maatregelen te nemen wordt er tijd gekocht, zegt hij. Neem je pas maatregelen als je zeker weet hoe besmettelijk en hoe ziekmakend omikron is, dan is de variant al veel verder verspreid: “Er zijn veel onzekerheden. Het kan ook wel eens meezitten, maar dat hebben we helaas met het coronavirus nog niet vaak gehad.”

Een tweede probleem is dat de bescherming tegen de omikronvariant door de huidige vaccins of door een doorgemaakte infectie een stuk lager is. Uit Britse cijfers blijkt dat de vaccins van Pfizer en Moderna vooral tegen ziekenhuisopname bescherming bieden, maar de bescherming is niet zo hoog als tegen de deltavariant die tot voor kort dominant was.

Jaap van Dissel legt uit waarom vaccins minder werkzaam zijn tegen omikron en waarom een booster nodig is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

spot_img