Vanaf dinsdag toch verplichte coronatest voor reizigers uit China

0
36

ANP

NOS Nieuws

Reizigers uit China mogen vanaf dinsdag alleen Nederland in met een negatieve coronatest. Ook wordt iedereen gevraagd om een mondkapje te dragen in het vliegtuig. Dit heeft minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in een brief aan de Tweede Kamer bekendgemaakt.

Het kabinet vond strengere maatregelen aanvankelijk niet nodig, maar Nederland wil dat alle Europese landen dezelfde aanpak hebben. “Als alle verschillende landen iets anders doen, zorgt dat voor ontzettend veel verwarring en irritatie”, aldus de minister.

Hij benadrukt dat er op dit moment geen gevaar dreigt voor Nederland. In China gaat vooral de omnikron-variant rond en daar zijn de meeste inwoners hier inmiddels immuun voor. “Nu is er weinig risico, maar we willen ook waakzaam zijn voor nieuwe varianten die opkomen”, zegt de minister via de telefoon. Hij is ziek thuis; het betreft overigens geen corona.

De afgelopen dagen hebben steeds meer Europese landen, zoals Spanje, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk, inreisbeperkingen voor reizigers uit China afgekondigd. De afgelopen weken is ook in Europees verband gesproken over een gezamenlijke aanpak en adviseerden Europese deskundigen om coronatesten voor vertrek uit China te verplichten.

Nederland vond vorige week deze maatregel nog niet nodig en hield via het checken van rioolwater rond Schiphol in de gaten of via China steeds meer coronavirussen binnenkwamen. Ook kregen reizigers uit dat land een coronazelftest aangeboden.

Nu gaat ook het afvalwater van de vliegtuigen uit China gecontroleerd worden en moet iedereen uit het land voor vertrek dus een negatieve coronatest op zak hebben. “De informatie uit China is heel beperkt en daarom moeten we zo de risico’s goed monitoren.”

Kuipers: ‘Risico op nieuwe varianten, nu weinig risico voor Nederlanders’

Verder is ook het probleem dat strengere regels in Nederland eigenlijk niet ingevoerd kunnen worden omdat er nog geen nieuwe coronawet is, de pandemiewet. De Tweede Kamer heeft er in december wel voor gestemd, maar de Eerste Kamer nog niet.

Minister Kuipers vroeg gisteren de Eerste Kamer om de vakantie eerder af te breken om deze wet goed te keuren. Vanmiddag is daar digitaal over vergaderd, maar de senatoren voelen daar niets voor. Pas op 17 januari, over elf dagen dus, praten ze over de wet. Ze willen de tijd nemen voor behandeling van de wet.

Het kabinet wil daar niet op wachten en gaat de verplichte coronatest voor reizigers uit China nu via een noodverordening regelen. Minister Kuipers gaat veiligheidsregio’s een zogenoemde aanwijzing geven om dit zo te regelen, staat in de brief aan de Tweede Kamer.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here