Vandaag is de eerste dag van Rutte IV, dit gaat er gebeuren

0
72

11.00 uur: de beëdiging op Paleis Noordeinde

Net als vijf jaar geleden vindt de beëdiging plaats in de Grote Balzaal van paleis Noordeinde. Toen werd Huis ten Bosch nog gerestaureerd en was daardoor niet beschikbaar. Nu is voor Noordeinde gekozen omdat het bordes groter is. Rutte IV telt twintig ministers en die moeten, samen met de koning, vanwege corona anderhalve meter afstand houden.

Uniek is dat deze keer één minister digitaal zal worden beëdigd. Sigrid Kaag (Financiën en vicepremier) heeft corona en zit daarom in isolatie.

De ministers staan bij de beëdiging in een rij tegenover het staatshoofd. Christoffer Jonker, de directeur van het kabinet van de koning, leest de tekst voor van de eed of belofte.

De nieuwe ministers stappen dan één voor één naar voren om “zo waarlijk helpe mij God almachtig” te zeggen of “dat verklaar en beloof ik”. Ze mogen ook in het Fries, de tweede landstaal, antwoorden.

Ministers die nu al demissionair minister zijn, zoals premier Rutte en de ministers Hoekstra en Schouten, hoeven niet opnieuw beëdigd te worden en worden dan ook niet naar voren geroepen.

Daarna zijn de staatssecretarissen aan de beurt om de eed of de belofte af te leggen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here