Vermist notitieboek met aantekeningen in onderzoek Van Lienden terecht

0
127

Een vermist notitieboek met aantekeningen van een onderzoeker over de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden is terug. Demissionair staatssecretaris Blokhuis schrijft aan de Tweede Kamer dat het onderzoek kan doorgaan.

Twee weken geleden meldde Blokhuis dat een onderzoeker van Deloitte zijn notitieboek met persoonlijke aantekeningen was kwijtgeraakt en dat een “anoniem persoon” het in bezit had. De staatssecretaris schrijft nu dat de vinder het boek aan het onderzoeksbureau heeft teruggegeven. Uit correspondentie met Deloitte die Blokhuis naar de Kamer heeft gestuurd, blijkt dat de onderzoeker het boek hoogstwaarschijnlijk in de trein heeft laten liggen.

Nieuwe afspraken

Blokhuis heeft tegenover Deloitte wel zijn “teleurstelling” uitgesproken over het zoekraken en over de aanvankelijke afwikkeling ervan door het onderzoeksbureau. Deloitte heeft zijn excuses aangeboden en heeft erkend dat het is tekortgeschoten. Aanvankelijk meldde het bureau de vermissing niet bij de Autoriteit Persoonsgegevens, later wel. Naar aanleiding van het incident heeft het ministerie van Volksgezondheid nieuwe afspraken gemaakt met Deloitte.

Positieve ontwikkeling

Al met al kan Deloitte doorgaan met het onderzoek, heeft de staatssecretaris besloten. Volgens Blokhuis is het terugkrijgen van het boek zowel voor de direct betrokkenen als voor de voortgang van het onderzoek een positieve ontwikkeling.

Het onderzoek moet helderheid geven over de deal die Van Lienden en twee zakenpartners in het begin van de coronacrisis met het ministerie van Volksgezondheid sloten over de levering van mondkapjes. Van Lienden wekte eerst de indruk dat hij niets aan de verkoop van de mondkapjes verdiende, maar moest daar later van terugkomen.

Dit vertelde Van Lienden eerder bij Buitenhof over de deal:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here