HomePolitiekVooral aan samenleving zelf om voorbereid te zijn op nieuwe coronagolf, zegt...

Vooral aan samenleving zelf om voorbereid te zijn op nieuwe coronagolf, zegt Kuipers

Minister Kuipers van Volksgezondheid roept de sectoren in de samenleving op zich voor te bereiden op een nieuwe golf coronabesmettingen in het najaar. “Maak je eigen plan”, zegt hij in een gesprek met NOS. Hij reageert daarmee op de kritiek die ziekenhuisdirecteuren, virologen en wetenschappers vanmorgen uitten.

Zij vrezen nieuwe lockdowns, omdat het kabinetsbeleid in hun ogen te vrijblijvend is en de uitwerking van de plannen te lang duurt. Nederland is volgens hen slecht voorbereid op een nieuwe coronagolf, omdat er geen heldere strategie is.

Ook Kuipers verwacht vanaf het najaar een opleving van het virus. “We krijgen mogelijk 5 tot 10 miljoen besmettingen in het winterseizoen.” Maar anders dan de afgelopen twee jaar wil Kuipers dat niet de overheid, maar de verschillende sectoren in de samenleving de regie nemen bij de bestrijding van het virus.

Den Haag niet meer alleen verantwoordelijk

“Corona is echt van ons allemaal, Den Haag is niet meer alleen verantwoordelijk”, zegt de minister. “De sectoren en de burgers zeggen zelf: laat ons de regie nemen.” Toch zijn nog lang niet alle sectoren goed voorbereid.

De laatste coronalockdown had grote gevolgen voor de mentale gezondheid van veel Nederlandse jongeren. Dat wordt bevestigd door nieuw gezamenlijk onderzoek van onder andere het RIVM en de GGD. Student Maren Porte maakte de podcast ‘Mentale Thee’ daarover:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

spot_img