VVD kiest voor ervaring in top kandidatenlijst Tweede Kamer

0
18
Bente Becker en Sophie Hermans in de Tweede Kamer

NOS NieuwsAangepast

In de top van de VVD-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen staan veel ervaren Haagse politici. Na lijsttrekker Dilan Yesilgöz (nu demissionair minister van Justitie) komen op de conceptlijst de zittende Kamerleden Sophie Hermans en Bente Becker op de plaatsen twee en drie.

Staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie) staat op vier en minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) op vijf. Beide bewindslieden zaten nog niet eerder in de Tweede Kamer.

De top-10 van de lijst bestaat verder uit de Kamerleden Ruben Brekelmans en Eelco Heinen, staatssecretaris Aukje de Vries van Toeslagen en Douane, Kamerlid en eerste ondervoorzitter van de Kamer Roelien Kamminga en minister Mariëlle Paul voor Primair Onderwijs.

Hoogste ‘niet-Haagse’ nieuwkomer

De hoogste nieuwkomer zonder Haagse ervaring is Hester Veltman-Kamp. De vroegere VVD-fractievoorzitter en wethouder uit Ede komt op de zestiende plaats. Zeventien is Wendy van Eijk-Nagel, wethouder in Weert en twintig Claire Martens, fractievoorzitter in de gemeenteraad van Amsterdam. Net als bij vorige verkiezingen is zwemmer Maarten van der Weijden lijstduwer.

Eerder lieten al verschillende VVD-Kamerleden weten dat ze niet terugkeren. Onder hen is ook fiscaal woordvoerder Folkert Idsinga. Die vertrok deze week met onmiddellijke ingang uit de Kamer. Van de huidige fractieleden, komen er acht niet meer op de lijst.

Ook veel zittende bewindslieden komen niet op de lijst. Naast vertrekkend partijleider Mark Rutte keert onder anderen Mark Harbers (nu minister van Infrastructuur) niet terug als Kamerlid.

De VVD haalde bij de vorige verkiezingen 34 zetels en was daarmee veruit de grootste partij. In de recentste Peilingwijzer (een gewogen gemiddelde van twee peilingen) staat de partij op 22 tot 27 zetels. De VVD-leden kunnen de komende tijd over de kandidatenlijst voor de Kamer stemmen en daarna is hij definitief.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here