wie vertrekt en wie blijft in Den Haag?

0
39
Wie komt er en wie gaat?

NOS NieuwsAangepast

Sinds de val van het kabinet op 7 juli komt de ene na de andere politicus met nieuws over zijn of haar toekomst. Voor wie de draad kwijt is, houden we hier een overzicht bij. Wie gaat, wie blijft en wat is de stand van zaken in aanloop naar de verkiezingen op 22 november?

Laatste nieuws

  • De SP-leden hebben opnieuw Lilian Marijnissen gekozen tot lijsttrekker.
  • Frans Timmermans (PvdA) heeft zich kandidaat gesteld voor de gezamenlijke lijst van GroenLinks en PvdA. Andere partijprominenten scharen zich achter hem.
  • Het bestuur van Volt wil door met Laurens Dassen als lijsttrekker. De komende tijd kunnen zich nog andere kandidaten melden.

Overzicht per partij

Bij de VVD wil Dilan Yesilgöz de opvolger worden van Mark Rutte. De demissionair premier stopt als partijleider en wil na de formatie van het volgende kabinet iets buiten de landelijke politiek gaan doen. Yesilgöz is de voorkeurskandidaat van het landelijke partijbestuur. Als zich voor 13 augustus nog tegenkandidaten melden, komt er een lijsttrekkersverkiezing. Eerder zei oud-Kamerlid André Bosman dat hij de handschoen wil oppakken, maar hij heeft zijn kandidatuur ingetrokken.

Yesilgöz over haar ambities als VVD-leider:

Yesilgöz over haar ambitie als VVD-leider: land nog mooier en vrijer maken

Bij D66 vertrekt vicepremier Sigrid Kaag als partijleider. Zij verlaat de landelijke politiek vanwege alle bedreigingen die een wissel trekken op haar gezin.

Kaag vertelt hoe zwaar haar gezin het had met de bedreigingen:

Kaag over vertrek uit politiek: ‘Mijn man is blij, hij is opgelucht’

Minister Rob Jetten is kandidaat-lijsttrekker. Hij doet ook een gooi naar het premierschap. Er zijn nog geen andere kandidaten, maar die kunnen zich vanaf volgende week wel melden. Minister Kajsa Ollongren van Defensie en fractievoorzitter Jan Paternotte bedanken.

Jetten vindt het tijd voor nieuwe energie voor Nederland:

Rob Jetten wil Sigrid kaag opvolgen als lijstrekker D66: ‘tijd voor een nieuwe generatie’

Bij de PVV is Geert Wilders de oude en de nieuwe lijsttrekker.

Bij het CDA heeft Wopke Hoekstra laten weten dat hij geen partijleider meer wil zijn. Hij ziet ook geen toekomst in de Tweede Kamer voor zich, maar sluit een ministerschap in een volgend kabinet niet uit. Er hebben zich nog geen kandidaat-lijsttrekkers gemeld. Oud-partijleider Hugo de Jonge wil überhaupt niet op de kieslijst en dat geldt ook voor fractievoorzitter Pieter Heerma, minister Hanke Bruins Slot en staatssecretaris Marnix van Rij.

De SP gaat opnieuw de verkiezingen in met Lilian Marijnissen. 94 procent van de leden stemden voor de partijleider. Het bestuur van de SP had Marijnissen eerder al voorgedragen. Marijnissen zegt dat haar partij zich wil inzetten voor mensen en “niet de markt”.

De PvdA en GroenLinks gaan met één kieslijst en één programma de Tweede Kamerverkiezingen in. De leden van beide partijen hebben daar massaal voor gestemd. Het is nog niet duidelijk wie op nummer 1 van een gecombineerde lijst moet komen. Frans Timmermans heeft zich kandidaat gesteld. Andere politici die werden genoemd, zoals de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb en de Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman schaarden zich achter hem. De huidige partijleiders Attje Kuiken van de PvdA en Jesse Klaver (GroenLinks) deden dat ook.

Timmermans over de samenleving die hij voor ogen heeft:

Frans Timmermans: ‘Ik wil premier worden’

Bij de Partij voor de Dieren wil Esther Ouwehand graag nog een keer lijsttrekker worden. Dat was ze in 2021 ook. Ouwehand zit sinds 2006 in de Tweede Kamer.

Bij de ChristenUnie wil Mirjam Bikker lijsttrekker worden. Bikker volgde begin dit jaar de vertrekkende Gert-Jan Segers op als politiek leider en fractievoorzitter. Partijprominent Carola Schouten zal bij het aantreden van een nieuw kabinet de landelijke politiek verlaten.

Bij Forum voor Democratie was Thierry Baudet de lijsttrekker in 2021.

Bij JA21 was Joost Eerdmans de vorige keer lijsttrekker.

Bij de SGP was het Kees van der Staaij.

Bij Denk trok Farid Azarkan de kar.

En bij Volt is Laurens Dassen weer voorgedragen door het bestuur. Hij had zelf ook al laten weten dat hij nog een keer bovenaan de kandidatenlijst wil staan. Er kunnen zich nog andere kandidaten melden.

Liane den Haan van de Fractie Den Haan stapt uit de politiek. Zij kwam in de Tweede Kamer voor 50Plus maar brak na een ruzie met die partij. Ze richtte een eigen partij op, Goud. Maar die doet dus niet mee aan de verkiezingen.

Bij de BBB wordt Caroline van der Plas zoals verwacht opnieuw de lijsttrekker. Wie de premierskandidaat is, laat de partij nog in het midden. Van der Plas zei eerder dat die functie niets voor haar zou zijn. Nu zegt ze: “Wat de toekomst verder brengt, dat besluit ik op een later tijdstip.” De partij kwam onlangs als grootste partij de Eerste Kamer binnen en moet nu op zoek naar kandidaten voor de Tweede Kamerlijst. Na de zomer wordt duidelijk hoe de lijst er precies uit gaat zien.

Bij BIJ1 was Sylvana Simons de lijsttrekker.

Fractievoorzitter Wybren van Haga van de Groep Van Haga heeft de partij BVNL opgericht. Het is nog niet duidelijk of hij met die partij meedoet aan de verkiezingen.

Kamerlid Pieter Omtzigt zal zich in elk geval niet aansluiten bij de BBB heeft hij laten weten. Hij maakt binnen enkele weken bekend of hij met een eigen partij aan de verkiezingen zal meedoen of uit de politiek stapt.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here