Zelfs kiezers D66, CDA en CU hebben weinig vertrouwen in nieuwe kabinet

0
51

Volgens I&O Research zijn er twee redenen waarom dit kabinet weinig vertrouwen krijgt. Mensen die ver weg staan van de coalitiepartijen zijn het inhoudelijk niet met de plannen eens: kiezers van PVV, Forum voor Democratie, BBB of SP zouden wezenlijk andere keuzes maken, bijvoorbeeld met betrekking tot klimaat, veiligheid, vluchtelingen, woningbouw en armoede.

Kiezers die dichter bij het kabinet staan zijn vooral sceptisch: ‘eerst zien, dan geloven’. Zij twijfelen of dit kabinet het echt anders gaat doen dan het vorige, dat immers dezelfde samenstelling had.

Niet-gevacineerden hebben minste vertrouwen

Het onderzoek laat zien dat het vertrouwen het geringst is onder niet-gevaccineerden (94 procent), mensen met een minimuminkomen, werklozen en arbeidsongeschikten en Nederlanders met een migratieachtergrond. Maar ook benedenmodale inkomens, lager opgeleiden en inwoners van het noorden van het land hebben bovengemiddeld weinig vertrouwen in Rutte IV.

Gevraagd naar de onderwerpen die het kabinet met voorrang moet aanpakken wordt de woningmarkt het vaakst genoemd, gevolgd door de gezondheidszorg en het klimaat. De stikstofcrisis staat niet in de top-10.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here