Zes prominente JA21-leden vertrekken vanwege onvrede over Annabel Nanninga

0
22
Annabel Nanninga

NOS NieuwsAangepast

Zes prominente JA21-leden stappen uit de partij vanwege onvrede over medeoprichter Annabel Nanninga. Zij maakte onlangs bekend dat zij toch Tweede Kamerlid wil worden. Dat is tegen het zere been van de zes, onder wie Europarlementariërs Rob Roos en Rob Rooken.

In een brief schrijven zij dat ze “met grote teleurstelling” kennis hebben genomen van een radio-interview waarin Nanninga haar nieuwe ambitie kenbaar maakte. Zij liet zich in dat interview volgens hen ook denigrerend uit over kritische partijleden.

Nanninga is fractievoorzitter van JA21 in de Eerste Kamer en in de gemeenteraad van Amsterdam. De vertrekkers wijzen erop dat de Algemene Ledenvergadering zich onlangs heeft uitgesproken tegen “het verzamelen van politieke baantjes via dubbelfuncties” en dat zij zich voor een voldongen feit geplaatst voelen.

Roos voegt daar op X – het voormalige Twitter – aan toe “dat je niet de Haagse bestuurscultuur kan bekritiseren, als je eigen partij dezelfde gebreken vertoont”.

Behalve de twee Europarlementariërs staan de namen van vier oud-Statenleden onder de brief. De zes concluderen dat de interne democratisering en professionalisering van de partij is mislukt.

Al langer onrustig

Het bestuur zegt in een verklaring dat al eens aan de partijprominenten is gevraagd of zij de partij willen verlaten en het “helaas onmogelijk bleek” om gezamenlijk de centrumrechtse koers uit te dragen. “Deze politici hebben hier nu zelf gehoor aan gegeven.”

Eerder kondigden de Tweede Kamerleden Nicki Pouw-Verweij en Derk Jan Eppink aan na de verkiezingen niet door te willen als Kamerlid voor JA21. Zij vormden samen met lijsttrekker Joost Eerdmans een driemansfractie.

Het is al langer onrustig binnen JA21. In maart schreven leden van de partij in een brief aan het bestuur dat zij zich zorgen maakten over het democratische gehalte binnen de partij. Die brief was ook ondertekend door de twee vertrekkende Tweede Kamerleden.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here