Aanstekergooier Feyenoord-Ajax krijgt gebiedsverbod voor alle voetbalstadions

0
34
Davy Klaassen liep een hoofdwond op door de gegooide aansteker

NOS Nieuws

De man die ervan wordt verdacht dat hij woensdagavond in De Kuip een aansteker gooide naar Ajax-middenvelder Davy Klaassen, heeft een gebiedsverbod opgelegd gekregen voor alle stadions in Nederland. Hij mag vanaf twee uur voor een wedstrijd in het betaald voetbal niet in het stadion komen. Het verbod geldt tot twee uur na de voetbalwedstrijd.

De Feyenoord-aanhanger moet zich later bij de politierechter verantwoorden voor zijn actie. Hij mag zijn proces in vrijheid afwachten, zegt justitie. De 32-jarige Feyenoord-supporter wordt verdacht van mishandeling.

Ajax-speler Klaassen kreeg woensdag tijdens de wedstrijd tegen Feyenoord een aansteker tegen zijn achterhoofd gegooid. Hij bloedde flink, waarna beide ploegen het veld verlieten. De wedstrijd lag een half uur stil, maar werd daarna weer hervat. Op basis van camerabeelden had de politie in de tussentijd de 32-jarige verdachte opgepakt.

Ernstige bedreigingen

Veel supporters, de politie en andere instanties hebben hun afschuw uitgesproken over het incident tijdens De Klassieker, die Ajax uiteindelijk met 2-1 won. De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb sprak van “het failliet van het voetbal”, minister Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid noemde het voorval “een dieptepunt”.

Volgens justitie wordt de man die de aansteker gooide inmiddels ernstig (online) bedreigd. Ook zijn omgeving zou te maken hebben met bedreigingen.

Het Openbaar Ministerie zegt de bedreigingen actief te monitoren. “Dat dit incident heftige emoties oproept is een feit, maar we wijzen erop dat het bedreigen van personen of voor eigen rechter spelen een strafbaar feit is.”

Bekijk hieronder alle incidenten van de afgelopen 12 maanden op de Nederlandse voetbalvelden:

  • NOS

  • NOS

  • NOS

  • NOS

  • NOS

  • NOS

  • NOS

  • NOS

  • NOS

Bond tegen Vloeken ‘verbijsterd’

De Bond tegen Vloeken windt zich op over het taalgebruik van assistent-trainer John de Wolf van Feyenoord. “Gebruik je verstand, godverdomme”, zei hij onder andere toen hij na het incident de supporters toesprak.

Een nodeloze en kwetsende vloek, vindt de Bond tegen Vloeken. Volgens directeur Kees van Dijk had Klaassen een bloedende hoofdwond, maar kregen veel christenen “figuurlijk een bloedend hart”.

Van Dijk wijst erop dat christenen momenteel stilstaan bij de Stille Week, waarin het lijden, sterven en de wederopstanding van Jezus worden herdacht. “Die eindigt in het wonder dat God zich met ons wil verzoenen”, zegt de directeur van de bond. “Hoe verbijsterend is het dat De Wolf voor het oog van de hele wereld vraagt of God ons wil verdoemen?”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here