‘Afgang rechtvaardigt WK-aanpak Van Gaal’

0
40
Memphis Depay gevloerd

NOS VoetbalAangepast

De ochtendkranten hebben het Nederlands elftal niet gespaard na de flinke nederlaag (4-0) in Parijs van vrijdagavond. “Modern voetbal uit 2023 met toekomst declasseerde het belegen ogende Nederlands elftal, dat voetbalde alsof moderne ontwikkelingen als variatie in tempo, fitheid en het bespelen van ruimtes aan het elftal voorbij zijn gegaan”, aldus Willem Vissers in de Volkskrant.

“Alsof de voetballers een tijdje in een grot hebben gewoond, afgesloten van de laatste snufjes en trends in het spel. Frankrijk was sneller, beter, fanatieker en atletischer, met de fabuleuze 4-0 van Kylian Mbappé als hoogtepunt. Dribbel, schijnbeweging, verwoestend schot. Heerlijke ontlading in het stadion.”

“Goed, het mag best, terugkeren naar het aloude 4-3-3, hetgeen Nederland deed. Het is een mooi spelsysteem en andere toplanden als Frankrijk en Argentinië spelen ook min of meer zo. Maar de opdracht is dan duidelijk: lopen, sprinten, de ruimtes klein houden, geen naïeve ballen in de breedte geven tegen een elftal met de snelheid van Frankrijk”, aldus de Volkskrant.

WK-aanpak Van Gaal

Maarten Wijffels bekritiseert in het Algemeen Dagblad de tactische aanpak van bondscoach Ronald Koeman, die het systeem van zijn voorganger overboord gooide. “Vasthouden aan 4-3-3, omdat het zo lekker Nederlands is, is dan naïef. Het was de les die Louis van Gaal bij het afgelopen WK in Qatar probeerde over te brengen. Maar de boodschap landt nog altijd maar moeilijk in een land dat deels wordt geregeerd door puriteinen.”

Kenneth Taylor kijkt vertwijfeld

Ajax-middenvelder Kenneth Taylor moet het in de Volkskrant ontgelden. “Kenneth Taylor is sowieso niet bepaald in vorm bij Ajax. Toch stond hij in basis, als controleur op het middenveld, in feite als vervanger van Frenkie de Jong. Ja, dan is het alsof de tenor van Carré is vervangen door de dorpszanger van Heiloo.”

Ook het het Algemeen Dagblad ontziet Taylor niet. Hij krijgt een 3 als rapportcijfer van de krant. “De 1-0 van Griezmann mocht de linkspoot zichzelf aanrekenen. Te slap in het duel met de Fransman en de omschakeling op een te laag tempo. Grossierde in balverlies en werd al vroeg gewisseld.”

Marten de Roon baalt in Parijs

Ook keeper Jasper Cillessen, Marten de Roon en Memphis Depay kregen een dikke onvoldoende. Cillessen kreeg een 4. “Zijn terugkeer in Oranje mislukte. Bij de 2-0 bleef de keeper van NEC in gebreke en zag hij Upemecano na zijn mistasten simpel scoren. Kon nauwelijks een redding verrichten, alleen de kopbal van Upemecano.”

De Roon en Depay kregen een 4 als rapportcijfer. “Balverlies van Depay voor de 4-0 van Frankrijk mocht Memphis zich ook aanrekenen. En de strafschop die hij miste vertelde het verhaal eigenlijk wel.”

‘Nachtmerrie na kipkerrie’

De Telegraaf kwam vooral terug op de kipkerrie-maaltijd. Volgens de krant waren de vijf spelers die eerder deze week vertrokken bij Oranje ziek geworden na het eten van kipkerrie. “Nachtmerrie na kipkerrie”, kopt de krant. “Mede dankzij de kip werd het een eitje voor de Haantjes. Het door blessures, een schorsing en een voedselvergiftiging gehavende Nederlands elftal was in het Stade de France volledig van de leg en had helemaal niets in te brengen tegen Frankrijk (4-0), dat Oranje internationaal voor schut zette en de snelste 3-0 achterstand sinds 1919 bezorgde.”

“Koeman zal het nooit hardop zeggen. Maar de bondscoach van Oranje moet zich gelukkig prijzen dat kipkerriegate zich nu afspeelde”, aldus Mike Verweij. “Frankrijk-uit kan en mag worden verloren al was de manier waarop natuurlijk beschamend en Gibraltar-thuis wint Nederland ook wel zonder het twaalftal afwezigen. Het was veel vervelender geweest als de spelers van het Nederlands elftal de komende interlandperiodes zouden zijn geveld door een voedselvergiftiging.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here