Ajax, AZ en Twente staan voor belangrijke Europese avond in jacht op Frankrijk

0
23
FC Twente viert de overwinning tegen Riga in de derde kwalificatieronde

NOS Voetbal

Het Nederlandse voetbal heeft een belangrijk Europees avondje voor de boeg. Ajax (Europa League), AZ en FC Twente (Conference League) spelen donderdag hun heenduel van de laatste horde naar een Europees hoofdtoernooi.

Ajax gaat op bezoek bij het Bulgaarse Loedogorets, AZ speelt thuis tegen het Noorse Brann en FC Twente treft in Istanbul Fenerbahçe. Een week later volgen de returns.

Het zijn niet alleen belangrijke wedstrijden voor de financiën en prestige van Ajax, AZ en Twente. De clubs kunnen Nederland ook een uitstekende dienst bewijzen voor de coëfficiëntenranglijst, waarmee de Europese tickets worden verdeeld.

Plaatsing voor het hoofdtoernooi van de Europa of Conference League betekent meer Europese wedstrijden en dus meer kans op extra punten om na dit seizoen Frankrijk te kunnen passeren.

Nederland is Portugal inmiddels voorbij, waardoor het volgend seizoen twee directe Champions League-tickets krijgt, maar heeft ook nummer vijf Frankrijk in het vizier.

De prestaties van Nederland van dit seizoen bepalen de ticketverdeling voor het seizoen 2025/26. Mocht het Nederland lukken om Frankrijk te passeren dan krijgt het drie directe tickets voor de groepsfase van het miljardenbal.

Ajax mist aankopen

Ajax zal het in die jacht naar coëfficiëntenpunten nog zonder drie nieuwe aankopen moeten doen. Josip Sutalo, Chuba Akpom en Gaston Avila zijn nog niet speelgerechtigd in beide duels met Loedogorets.

“We hebben veel goede spelers, dus ik ben blij met de spelers die ik heb”, zei trainer Maurice Steijn woensdag op een persconferentie. Hij verklapte dat Steven Berghuis, die in de competitie nog geschorst is, zal starten.

Maurice Steijn in de Huvepharma Arena in Razgrad

Met Loedogorets treft Ajax een club die de afgelopen twaalf jaar steeds kampioen van Bulgarije werd. Sergio Padt (oud-FC Groningen) is een bekende naam bij de Bulgaren, al is het nog niet zeker of de doelman fit genoeg is.

Transfer Pavlidis?

Bij de persconferentie van AZ ging het niet alleen over het duel met SK Brann, de huidige nummer vijf van Noorwegen. Spits Vangelis Pavlidis, die afgelopen zondag nog twee keer scoorde tegen RKC Waalwijk, was aangeschoven en dus waren er vragen over zijn toekomst.

“Het gaat over de wedstrijd morgen. Het gaat niet over een eventuele transfer. Ik speel voor AZ, maar je weet nooit wat er gebeurt”, was het enige dat hij daarover kwijt wilde.

Toen de verslaggevers doorvroegen, greep trainer Pascal Jansen in. “Misschien moet je ook even wat vragen stellen over de wedstrijd van morgen. Ik sluit me aan bij Pavlidis. Als je dingen wil weten over mogelijke transfers, moet je bij Max (Huiberts, technisch directeur) zijn. Wij focussen ons op de wedstrijd van morgen.”

Jansen grijpt in bij vragen over toekomst Pavlidis: ‘Nog vragen over de wedstrijd?’

AZ raakte met Tijjani Reijnders, Jesper Karlsson en Sam Beukema enkele steunpilaren kwijt deze zomer. Toch zijn de Alkmaarders het eredivisieseizoen uitstekend begonnen en staat AZ na twee competitieduels bovenaan. Jansen maakt zich dan ook geen zorgen over de staat van zijn selectie.

“Ik vertrouw blind op Max Huiberts. Honderd procent. Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar de start is prima”, zei Jansen, die daarnaast het belang van de wedstrijd tegen Brann nog maar eens benadrukte.

De Alkmaarders kunnen tegen de Noren nog niet beschikken over Jordy Clasie. De aanvoerder is niet op tijd hersteld van een blessure. Clasie ontbrak ook zondag al in de door AZ met 3-1 gewonnen competitiewedstrijd tegen RKC Waalwijk.

Regeer mee naar Istanbul, Brenet haakt af

FC Twente stapte woensdag met Youri Regeer in het vliegtuig naar Istanbul voor de ontmoeting met Fenerbahçe, waar de voormalige FC Twente-spelers Jayden Oosterwolde en Dusan Tadic onder contract staan. Joshua Brenet is er nog niet bij tijdens de eerste ontmoeting. Regeer en Brenet liepen afgelopen zondag tijdens het eredivisieduel met PEC Zwolle tegen een blessure aan.

De ploeg van trainer Joseph Oosting harkte dit Europese seizoen al flink wat coëfficiëntenpunten binnen voor Nederland met de uitschakeling van het Zweedse Hammarby en het Letse Riga in de vorige twee ronden. Met Fenerbahçe treft Twente een ploeg van een ander kaliber.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here