Ajax en Van der Sar verder onder vergrootglas na afhaken Ward als technisch directeur

0
46

NOS Voetbal

  • Sam Porskamp

    volgt Ajax namens NOS Sport

  • Sam Porskamp

    volgt Ajax namens NOS Sport

Ajax en Van der Sar willen vooralsnog niet reageren op dat nieuws.

Ward, nu nog werkzaam voor Liverpool, was in vergaande onderhandelingen met Ajax. Waar het precies op stuk is gelopen is niet duidelijk, maar feit is wel dat de noodzaak voor Van der Sar – wiens functioneren na opnieuw een mislukte poging steeds meer onder een vergrootglas komt te liggen – om met spoed door te schakelen naar een nieuwe technisch directeur groot is.

De nieuwe bestuurder moet namelijk op zoek naar een trainer voor volgend jaar – John Heitinga is aangesteld tot het einde van het seizoen – en ook aan de slag met de samenstelling van de selectie, die op dit moment niet in balans is.

Moeizame zoektocht

De streep door de komst van Ward is een volgend hoofdstuk in de moeizame zoektocht naar een technisch directeur. Sinds het vertrek van Marc Overmars, bijna veertien maanden geleden, speurt Ajax naar de geschikte kandidaat voor een van de belangrijkste functies binnen de voetbalclub.

De directie en de raad van commissarissen (rvc) zagen afgelopen tijd meerdere pogingen mislukken.

Alex Kroes was een jaar geleden de eerste naam die nadrukkelijk werd genoemd. De rvc zag in de toenmalige eigenaar van Go Ahead Eagles de ideale opvolger van de vertrokken Overmars en ging met hem in gesprek. Nadat zonder Kroes’ medeweten de inmiddels ontslagen trainer Alfred Schreuder was aangesteld, bedankte hij voor de eer.

Ook andere pogingen om een technisch directeur aan te stellen, liepen op niets uit en dus koos Ajax vorige zomer voor een poldermodel. Technisch manager Gerry Hamstra werd doorgeschoven en mocht met Klaas Jan Huntelaar, die intern al werd opgeleid om Overmars op te volgen, in samenspraak met Van der Sar het technisch beleid bepalen.

Roerig seizoen

Intussen beleeft Ajax een teleurstellend en roerig seizoen. De regerend landskampioen werd roemloos uitgeschakeld in de Champions League en won in de eredivisie in de wintermaanden zeven wedstrijden achter elkaar niet. Schreuder werd, samen met zijn assistent Matthias Kaltenbach, ontslagen.

Onder zijn opvolger Heitinga krabbelde Ajax enigszins op, maar ook de nieuwe trainer kon niet voorkomen dat de Amsterdammers werden uitgeschakeld in de Europa League door Union Berlin en twee weken geleden in de eredivisie op zes punten werden gezet door koploper Feyenoord.

Van der Sar gaf begin februari bij voetbalpraatprogramma Rondo in een van zijn spaarzame interviews aan kritisch naar zijn eigen functioneren te kijken. “Het is enorm zwaar geweest. Ik heb met allerlei aspecten te maken gehad waarvan ik niet had gedacht ermee te moeten dealen. Ik geef mezelf in elk geval geen voldoende.”

Direct na het ontslag van Alfred Schreuder sprak Van der Sar van een machtsvacuüm bij Ajax.

Directeur Van der Sar: ‘We zitten in een vacuüm bij Ajax’

Een van die aspecten was het aanstellen van Heitinga om het seizoen af te maken, maar de nieuwe technisch directeur zal moeten bepalen of hij ook komend seizoen trainer is van Ajax. De druk op de speurtocht van Van der Sar neemt dus toe, een zoektocht die zich voorlopig vooral richt op het buitenland.

Duitser Mislintat in beeld

Ajax wil namelijk een bestuurder met een groot internationaal netwerk, die bekend is met het sluiten van grote transfers. Volgens De Telegraaf heeft Ajax zijn pijlen inmiddels gericht op Sven Mislintat.

De 50-jarige Duitser zit momenteel zonder club na zijn vertrek eind november bij VfB Stuttgart en zou al in gesprek zijn met Ajax.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here