‘Alsof ze allemaal uit Nederland komen’

0
21
Mark van Bommel pakt de microfoon bij de huldiging van bekerwinnaar Antwerp

NOS Voetbal

  • Thierry Boon

    bij de Belgische bekerfinale in Brussel

  • Thierry Boon

    bij de Belgische bekerfinale in Brussel

“Doen we nog wat drankjes of niet?” Kersvers bekerwinnaar Mark van Bommel kijkt tijdens de persconferentie naar achteren in de zaal, waar de olijke assistenten Andries Ulderink en John Stegeman zich hebben genesteld. Er wordt enthousiast geknikt. “Ah, nog een paar”, lacht Van Bommel.

Antwerp, met die machtige bijnaam ‘The Great Old’, de oudste profclub van het Belgische land, is definitief terug aan de nationale top. De voetbalvereniging uit de diamantstad is afgestoft en blinkt weer als in z’n beste tijden.

Van Bommel na winst beker en eerste prijs met Antwerp: ‘Ben hier superblij mee’

En dat mede dankzij de Nederlandse inbreng. Die conclusie mag je wel trekken na een sfeervolle en zonnige zondagmiddag in het Koning Boudewijnstadion in Brussel, waar Antwerp met 2-0 te sterk is voor het machteloze KV Mechelen in een matige bekerfinale.

Uitblinkende Nederlanders

Vincent Janssen trekt, sleurt, duwt, vecht en wint. De clubtopscorer jaagt een strafschop uiterst koel de hoek in. Net zo makkelijk als een minuut daarvoor, toen bleek dat hij al had geschoten voordat de scheidsrechter had gefloten.

Vincent Janssen met de beker

Calvin Stengs speelt een ijzersterke tweede helft, waarin hij als creatieve passer vanaf het middenveld goed tot zijn recht komt. Hij geeft de assist bij de 2-0 tien minuten voor tijd, tevens de beslissing.

Jurgen Ekkelenkamp forceert de strafschop bij de 1-0 van Janssen. En Gyrano Kerk is aan de bal soms wat ongelukkig, maar zorgt met zijn snelheid steevast voor dreiging in de Mechelse defensie.

‘Dan kun je veel van ze vragen’

“De Nederlanders op het veld zijn heel belangrijk voor ons, maar deze hele groep zit goed in elkaar.” Van Bommel wil na de winst – zijn eerste prijs als trainer – niet te veel inzoomen op de Nederlandse enclave in Antwerpen.

“De selectie zit vol nationaliteiten. Maar als je ziet hoe de spelers met elkaar omgaan, lijkt het wel alsof ze allemaal uit Nederland of allemaal uit België komen. Dat is mooi voor een trainer. Dan kun je veel van ze vragen en krijg je ook veel van ze terug.”

Mark van Bommel omhelst zijn spelers na de winst van de beker

Terwijl de spelers, met Van Bommel op gepaste afstand, hun feest vieren voor de tribunezijde vol Antwerp-fans, kijken twee mannen in pak vanaf een meter of twee voor de dug-outs toe.

Minutenlang staan ze daar, in de schaduw van de bollen van het Atomium, enigszins onhandig voor zich uit te klappen. Geldschieter Paul Gheysens, die al meer dan 114 miljoen euro in de club heeft gepompt, en zijn technisch directeur Marc Overmars. Belangrijke pilaren onder het huidige succes.

De rol van Overmars

“Marc is bijna elke dag op de club. Hij ziet alles”, vertelt Van Bommel over zijn landgenoot. “Vaak is hij daardoor veel dingen voor, waardoor wij als technische staf heel makkelijk kunnen werken.”

“En daarbuiten heeft hij een paar spelers aangetrokken die hier uitstekend passen. Dat is ook zijn kwaliteit”, aldus Van Bommel, die in België het vertrouwen van Overmars voelt en inmiddels met een peloton aan Nederlanders werkt.

Marc Overmars bij de Belgische bekerfinale

Hoe zullen die Belgen wel niet denken over ‘die Hollanders’? “Wij komen als Nederlanders naar België toe en denken altijd dat wij het beter weten. Maar je moet je bescheiden opstellen”, vervolgt de oud-coach van PSV en Wolfsburg. “Zoals wij dat hebben gedaan, klikt het heel goed. Ook met de Belgen in de staf. En het slaat over op het elftal.”

Een winnende trainer heeft altijd gelijk. En wie wint, heeft vrienden. Zo blijkt ook in de perskamer van het oude en imposante stadion in Brussel als Sporza-commentator Peter Vandenbempt klaar is met zijn verslag.

“De indrukken die wij Belgen krijgen van Van Bommel zijn nochtans erg goed. Hij heeft een open manier van communiceren en geeft antwoord op vragen. Dat doen niet alle trainers hier”, stelt de ervaren journalist.

“En Van Bommel mag bij Antwerp dan wel een rijke geldschieter hebben, hij heeft geenszins de breedste selectie. Welnu, hij laat Antwerp erg goed voetballen en wie weet wat er nog in het verschiet ligt.”

En nu de titel?

Antwerp heeft zich geplaatst voor de zogenaamde kampioenspoule in België, waarin de vier hoogst geklasseerde teams na halvering van de punten in een onderlinge competitie gaan uitmaken wie zich kampioen mag noemen.

Het team van Van Bommel, met als aanvoerder ex-Ajacied Toby Alderweireld, staat voor de eerste van zes speelrondes derde, op twee punten van koplopers Genk en Union. Antwerp mag dromen van de eerste landstitel sinds 1957.

Aanstaande woensdag gaat Antwerp op bezoek bij Union. De bekerwinst geeft ongetwijfeld een dosis vertrouwen. Vandenbempt: “En voor je het weet is Antwerp kampioen en haalt Van Bommel de dubbel in zijn eerste jaar. Het kan maar zo.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here