Amerikaanse bondscoach Andonovski neemt ontslag na teleurstellend WK

0
26
Vlatko Andonovski stapt op

NOS VoetbalAangepast

De Amerikaanse voetbalsters moeten op zoek naar een nieuwe bondscoach, want Vlatko Andonovski is definitief opgestapt. Het vertrek van de Macedonisch-Amerikaanse coach werd donderdagochtend al aangekondigd bij verschillende media. Nu heeft de Amerikaanse voetbalbond het nieuws bevestigd.

Het vierjarige contract van Andonovski zou aan het einde van dit jaar aflopen. De bond zal een interim-coach aanwijzen voor twee wedstrijden in de herfst, maar hoopt een permanente opvolger aan het eind van het jaar te hebben, in de aanloop naar de Olympische Spelen in Parijs.

Geruchten over Wiegman

De Engelse voetbalbond heeft al laten weten dat elk aanbod voor succescoach Sarina Wiegman “100 procent zal worden afgewezen”.

De directeur van de FA reageerde in Britse media op de geruchten die al rondgaan over de interesse in Wiegman als opvolger van Andonovski. “We hebben de geruchten gehoord en ze is een speciaal talent, dat weten we. Onze reactie daarop is dat ze een contract heeft tot 2025”, tekent The Guardian op uit de mond van Mark Bullingham.

Wiegman bereikte woensdag als eerste coach voor de tweede keer een WK-finale met een ander land

Het ontslag van de 46-jarige Andonovski komt niet onverwacht. De jarenlang oppermachtige Amerikaanse ploeg presteerde matig bij het WK voetbal, nadat het de vorige twee wereldkampioenschappen onder zijn voorganger Jill Ellis had gewonnen. In Australië vloog de ploeg er al in de achtste finales uit tegen Zweden: de slechtste prestatie in de historie van het Amerikaanse team.

In de groep met Nederland eindigde de Verenigde Staten als tweede na gelijke spelen tegen Oranje (1-1) en Portugal (0-0). Alleen van Vietnam werd met 3-0 gewonnen in de openingswedstrijd.

Er was in de VS de nodige kritiek op Andonovski’s tactische beslissingen en wisselbeleid tijdens het WK. Onder zijn leiding veroverde de Amerikaanse ploeg de afgelopen drie jaar alleen brons bij de Spelen in 2021.

Na Tokio richtte Andonovski zijn aandacht op het ontwikkelen van jonge talenten, zoals aanvallers Sophia Smith en Trinity Rodman. De Amerikaanse vrouwen traden in Nieuw-Zeeland en Australië aan met liefst veertien WK-debutanten.

Bekijk de samenvatting van de achtste finale tussen de VS en Zweden:

Drama op drama voor titelfavoriet VS, dat na VAR-beelden naar huis moet

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here