‘Anne is goed, maar Josine nét iets beter’

0
19

NOS Sport

Keepersstrijd bij hockeysters: ‘Anne is goed, Josine net iets beter’

Met Josine Koning en Anne Veenendaal beschikt Nederland over twee van de beste hockeykeepsters van de wereld. Koning is van 2 september 1995, Veenendaal van 7 september 1995. Ze ontlopen elkaar niet alleen qua leeftijd nauwelijks. Al jaren voeren de twee een strijd om die ene plek onder de lat bij Oranje.

Koning, keepster van Den Bosch, speelde 117 interlands. Veenendaal, keepster van Amsterdam, kwam tot 106 interlands. Daar komt vanmiddag in de EK-finale tegen België in Mönchengladbach voor Koning in ieder geval één interland bij. “Anne is goed, maar Josine op dit moment nét iets beter”, verklaarde bondscoach Paul van Ass.

Poldermodel

“Ik snap die keuze wel”, zegt oud-keeper en international Jaap Stockmann. “Het zit dicht bij elkaar, maar ik vind Josine al jaren net iets beter en stabieler. Daarnaast is Josine beter in shoot-outs en daarin wordt in finales vaak het verschil gemaakt. Heel zuur voor Anne, dat wel.”

Kaartje finale

De gelijkwaardigheid van beide keepsters deed de vorige bondscoach Alyson Annan kiezen voor een poldermodel. Dan keepte de één, dan keepte de ander. Jarenlang wisselden de twee elkaar af onder de lat. Zo bleven beiden tevreden. Tot in de aanloop naar de Olympische Spelen van Tokio in 2021 een keuze moest worden gemaakt.

Toen koos Annan voor Koning en ging Veenendaal als reserve mee naar Japan, waar ze de Nederlandse hockeyvrouwen vanaf de tribune olympisch kampioen zag worden. De huidige bondscoach Van Ass zette het poldermodel voort tot en met de groepsfase op dit EK, de één speelde de eerste helft, de ander de tweede helft.

‘Wat mij betreft speelt de beste altijd’

“Dat verbaasde me wel”, zegt Stockmann. “Ik ken Paul als een zeer uitgesproken persoon die harde keuzes niet uit de weg gaat. Die passen juist bij hem. Ik had verwacht dat hij eerder een keus zou maken. Ik ben ook geen voorstander van polderen. Wat mij betreft speelt de beste altijd. Maar het verschil is echt klein. Zo blijven beiden scherp.”

Josine Koning en Anne Veenendaal

Een hard besluit van Van Ass volgde voor het halvefinaleduel donderdag met Engeland. Opnieuw viel de keuze op een cruciaal moment niet op Veenendaal, maar op Koning. “Ik ben heel blij, heb er hard voor gewerkt”, reageerde Koning. Een reactie van Veenendaal bleef uit. De hockeybond liet weten dat zij dit EK geen interviews meer geeft.

Van alle tijden

Een strijd onder de hockeylat is iets van alle tijden. Stockmann streed met Klaas Veering om de erfenis van Guus Vogels bij de hockeymannen. Voor het EK van 2011 in Mönchengladbach verkoos bondscoach Van Ass Bloemendaal-keeper Stockmann boven Klaas Veering van Amsterdam. Laatstgenoemde ging toen helemaal niet mee.

“Heel knap hoe Veenendaal met deze teleurstelling midden in het toernooi omgaat”, vindt Stockmann. “Ze had ook kunnen zeggen: bekijk het maar. Het is niet niks, teleurstelling na teleurstelling. Van Ass bekent nu ook deels kleur richting de Spelen van Parijs. Het zegt niet alles, maar is wel een teken aan de wand.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here