Belg Menten wint semiklassieker Le Samyn, Jakobsen en Asgreen tegen de grond

0
27

NOS Wielrennen

De 55ste editie van de Waalse semiklassieker Le Samyn is gewonnen door Milan Menten. De 26-jarige Belg, die in 2021 in de Cro Race zijn enige profzege tot nu toe boekte, klopte Hugo Hofstetter en Edward Theuns in de sprint.

Voor het vermaarde Soudal-QuickStep eindigde ook de derde koers op Belgische wegen in mineur. Nadat Fabio Jakobsen al vroeg in de wedstrijd was uitgevallen na een valpartij, ging in aanloop naar de sprint ook Kasper Asgreen (oud-winnaar van de Ronde van Vlaanderen) tegen de grond.

Mike Teunissen was op de achtste plaats de beste Nederlander.

Het reuzenverzet van Campenaerts

In de 209 kilometer tussen Quaregnon en Dour kregen de renners veel slecht liggende kasseien en heuveltjes voor de wielen. Toch ontbrandde de koers pas echt in de derde van vier lokale ronden van 26 kilometer.

Kort nadat Jakobsen vanwege een val was afgehaakt, ontstond een kopgroep met zes Belgen van naam: Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Dries De Bondt (Alpecin-Deceuninck), Stan Dewulf (AG2R), Jenthe Biermans (Arkéa) en twee man van Lotto-Dstny, Jarne van de Paar en voormalig werelduurrecordhouder Victor Campenaerts.

De laatste, nooit vies van een technische innovatie, reed weer met een reuzenvoorblad met 62 tandjes, maar dat leek Campenaerts meer kwaad dan goed te doen. Toen De Bondt, Stuyven, De Wulf en Biermans in de laatste tien kilometer om en om demarreerden, had de Belg de grootste moeite om te volgen.

Uiteindelijk bleek het allemaal niets uit te maken, want vier kilometer voor de meet werden de koplopers toch nog ingerekend door het uitgedunde peloton.

Sprinten en vallen

Søren Kragh Andersen, dit jaar rijdend voor de ploeg van Mathieu van der Poel, probeerde de sprinters nog te foppen. Ook die poging mislukte, waarna Daan Hoole zijn sprinter van dienst Theuns vooraan afzette voor de sprint.

Van een ziedende sprint was in de oplopende finishstraat met ook nog een ijzige wind tegen geen sprake en zo wist Menten zich alsnog naar voren te wurmen.

Enkele honderden meters verderop likte Asgreen, oud-winnaar van de Ronde van Vlaanderen, zijn wonden. De Deense kopman van Soudal-QuickStep, die het Openingsweekend moest laten schieten door ziekte, belandde middenin het peloton hard op zijn buik op het asfalt en nam in zijn val ook voormalig koploper De Bondt mee.

Bastianelli beste bij vrouwen

Bij de vrouwen was voormalig wereldkampioene Marta Bastianelli de beste. Na 99,4 kilometer koers versloeg de Italiaanse (UAE) haar landgenote Maria Confalonieri in de sprint in Dour.

Al snel na het vertrek uit Quaregnon ontbrandde de heuvel- en kasseienkoers door Wallonië. Meerdere kopgroepen reden voor langere of kortere tijd vooruit. Bij het ingaan van de eerste van vier lokale ronden (48 kilometer te rijden) was er een grote groep, die langzaam uitdunde.

Toen Bastianelli aanzette kon alleen Confalonieri volgen. In de sprint was de 35-jarige wereldkampioene van 2017 (35) duidelijk een maatje te groot voor haar 29-jarige landgenote.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here