Berhalter kan terugkeren als bondscoach VS na geweldsincident en chantagerel

0
20
Gregg Berhalter

NOS Voetbal

Gregg Berhalter kan terugkeren als bondscoach van de Verenigde Staten. De 49-jarige trainer was al tussen 2018 en eind vorig jaar eindverantwoordelijke bij de nationale voetbalploeg, maar kwam onder vuur te liggen na een chantagerel over een geweldsincident van jaren geleden.

De Amerikaanse bond stelde daarom een onafhankelijk onderzoek in. Hieruit komt naar voren dat de bond geen juridisch risico loopt als Berhalter weer bondscoach wordt.

Berhalter schopte zijn huidige vrouw Rosalind tegen haar benen tijdens een dronken ruzie, 31 jaar geleden. Ze waren destijds als 18-jarige studenten aan het daten. De Amerikaan bracht dit nieuws in januari noodgedwongen zelf naar buiten, omdat hij tijdens het WK in Qatar naar eigen zeggen werd gechanteerd.

Ruzie met de Reynas

De moeder van international Giovanni Reyna was niet blij met een opmerking van de coach op het WK en deelde de gevoelige informatie met Earnest Stewart, destijds nog sportief directeur van de Amerikaanse voetbalbond.

De coach had gezegd dat hij “een speler” bijna naar huis had gestuurd, omdat die op en buiten het veld “niet aan de verwachtingen voldeed”. Al snel bleek dat hij met die opmerking op Giovanni Reyna doelde.

Giovanni Reyna op het WK in duel met Nederlander Nathan Aké

“Ik vond het bijzonder oneerlijk dat Giovanni na het WK werd besmeurd, terwijl Berhalter ooit werd vergeven voor iets veel ergers dat hij op vergelijkbare leeftijd had gedaan”, vertelt moeder Reyna, die in haar jeugd team- en kamergenote was van Rosalind Berhalter en haar steunde na de actie van Berhalter in 1991.

Verhaal Berhalter

De coach heeft na het WK zijn verhaal gedaan. Hij zegt dat Rosalind en hij vier maanden een relatie hadden en ruzie kregen in een plaatselijke bar. De “verhitte discussie ging buiten door”, schrijft Berhalter. “Het werd fysiek en ik schopte haar tegen de benen.”

Berhalter noemt het een “beschamend moment waar ik tot op de dag van vandaag spijt van heb”. Hij zegt dat Rosalind daarna niets meer met hem te maken wilde hebben, dat ze beiden het verhaal met hun directe omgeving hebben gedeeld en dat hij vrijwillig hulp heeft gezocht.

Earnest Stewart werkt sinds deze maand voor PSV

Dat was een van de meest waardevolle beslissingen die hij ooit heeft genomen, zegt hij. “Tot op de dag van vandaag heeft dat soort gedrag zich nooit herhaald.”

Na zeven maanden zocht Rosalind weer contact met hem en uiteindelijk trouwden ze en kregen vier kinderen.

Contract afgelopen

Of Berhalter daadwerkelijk terugkeert als bondscoach is nog maar de vraag. De Amerikaanse bond moet eerst op zoek naar een een nieuwe technisch directeur, omdat de vorige, Stewart, per 1 maart overstapte naar PSV.

Het contract van Berhalter liep op 31 december al af. De oud-speler van onder meer PEC Zwolle, SC Cambuur, en Sparta Rotterdam reikte op het WK in Qatar tot de achtste finales, waarin hij met zijn ploeg werd uitgeschakeld door Nederland (3-1).

Uit het onafhankelijke onderzoek komt ook naar voren dat de bond het beleid rondom het gedrag van ouders en communicatie met personeel moet herzien.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here