Bogaerts en Profar slaan honkballers langs Panama; kwartfinales WBC in zicht

0
21
Jurickson Profar en Xander Bogaerts vieren een van de homeruns tegen Panama.

NOS SportAangepast

De Nederlandse honkballers zijn hard op weg naar de kwartfinales van de World Baseball Classic. In Taichun werd het tweede groepsduel met 3-1 gewonnen van Panama, een land dat net als Nederland zijn openingswedstrijd gewonnen had.

Waar de sterke slagploeg met homeruns van Xander Bogaerts en Jurickson Profar aan de hoge verwachtingen voldeed, werd bondscoach Hensley Meulens ook gerustgesteld dat de Nederlandse werpers wederom weinig toestonden. In de achtste inning kwam Bogaerts voor een tweede keer over de thuisplaat na een wilde worp.

World Baseball Classic: Oranje verslaat Panama dankzij homeruns Bogaerts en Profar

“Het is altijd fijn als je de eerste twee wedstrijden kunt winnen op een toernooi als dit”, zei Meulens na afloop. “En met heel goed teamspel, iedereen heeft zijn taak goed uitgevoerd om deze overwinningen te boeken.”

Ook over de prestaties van Bogaerts en Profar was hij te spreken. “Voor jongens die niet in de MLB spelen, en dat zijn de meesten, is het goed om te zien dat onze sterren in goeden doen zijn. Dat is belangrijk voor de hele groep.”

Meulens: ‘Iedereen heeft z’n taak goed uitgevoerd om deze overwinningen te boeken’

In de met 4-2 gewonnen openingswedstrijd tegen Cuba was Tom de Blok nog de startende werper bij het koninkrijksteam. Nu was het de beurt aan Shairon Martis, die net als De Blok afgelopen seizoen uitkwam voor Amsterdam Pirates.

17 jaar na ‘no-hitter’ weer op de heuvel

Dat de 35-jarige Martis uitgerekend tegen Panama weer op de heuvel stond was bijzonder. Zeventien jaar geleden, in de World Baseball Classic van 2006, gooide hij zichzelf als 18-jarige debutant tegen Panama namelijk de geschiedenisboeken in.

Martis gooide destijds namelijk een perfecte wedstrijd: tot op de dag van vandaag is zijn no-hitter de enige ooit op de WBC. Dat Martis slechts 65 pitches nodig had om de wedstrijd in zeven innings (10-0) uit te maken zonder dat een Panamees op de honken kwam, maakte die prestatie nog knapper.

Zeventien jaar later moest Martis, die de Major League haalde bij Washington Nationals en Minnesota Twins, opnieuw aan de bak.

Panama, dat tot de editie van dit jaar nog nooit een wedstrijd had gewonnen op de World Baseball Classic, beschikt namelijk over een keur aan spelers uit de Major League. Spelers met flink wat slagkracht, zo bleek in hun openingsduel met gastland Taiwan. Enkel in de zesde inning moest een puntje worden toegestaan.

Panama won dat duel met 12-5. En dus ging het meteen om de eerste plaats in poule A, waarin Nederland ook nog tegen Italië en gastland Taiwan speelt. De beste twee gaan door naar de volgende ronde.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here