Bouwmeester wint olympische testwedstrijd en zet eerste stap naar ticket Spelen

0
38

NOS SportAangepast

Zeilster Marit Bouwmeester heeft een flinke stap gezet op weg naar de Olympische Spelen in Parijs van volgend jaar.

De 35-jarige Friezin greep bij testwedstrijden, die net als het hoofdevenement van volgend jaar in Marseille werden gehouden, de overwinning in de ILCA6-klasse. Dat is de hoogste zeilklasse.

Bouwmeester kende voor de kust van het Zuid-Franse Marseille een prima week. Ze won één van de tien races, werd viermaal tweede en is met alleen de medaillerace nog voor de boeg niet meer in te halen.

“Het hele jaar win ik al wedstrijden op deze manier. Dat komt heel dominant over, terwijl het eigenlijk niet zo voelt. Het staat vaak dicht bij elkaar, maar vandaag maken de concurrenten veel fouten en dan staan ze ineens heel ver achter”, zegt Bouwmeester tegenover Langs de Lijn en Omstreken.

Door haar zege heeft Bouwmeester voldaan aan de eerste eis voor een olympisch ticket. Ze had minimaal een top-drie resultaat nodig. Het stemt Bouwmeester vanzelfsprekend tevreden, maar ze is vooral blij met de ervaring die ze heeft opgedaan op het olympische water.

“We krijgen niet veel kansen om hier te varen. Je hebt te maken met veel wisselende omstandigheden, dat heeft een goed beeld voor volgend jaar. Er zijn hier vijf racebanen, dus je hebt 360 graden aan wind. Het is aan ons om elke windrichting op elke baan te leren kennen.”

Marit Bouwmeester in actie tijdens de Spelen in Tokio (2020) waar ze een bronzen medaille haalde

“Hoe de wind waait, is geografisch bepaald hier in Marseille. De hele baai is omringd met bergen. We spenderen veel tijd om de windpatronen te herkennen. Tijdens mijn zwangerschap heb ik ook een soort studie gevolgd om te weten hoe het hier precies waait. Maar nu in de praktijk leer je de nuances. Uiteindelijk moet je ook gewoon waarnemen en ik denk dat ik daar op heb gewonnen deze week.”

WK in Den Haag

Als Bouwmeester bij de WK in Den Haag, die volgende maand worden gehouden, ook op het podium eindigt en geen van haar Nederlandse concurrentes een top-tien-resultaat noteert, is het ticket voor de olympisch kampioen van 2016.

De Friezin rekent zich echter nog niet rijk. “Nee zeker niet, het is natuurlijk sport. Zeilen in Marseille is heel anders dan zeilen in Scheveningen. Die switch moet ik nu gaan maken. Ik hoop dat ik daar weer de beste versie van mezelf kan laten zien en dat ik degene ben die Nederland volgend jaar mag vertegenwoordigen op de Spelen.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here