Boycot Spaanse vrouwenploeg lijkt van de baan, Hermoso niet opgeroepen

0
14
Montse Tomé

NOS Voetbal

Jennifer Hermoso is de meest opvallende afwezige in de eerste selectie van de nieuwe Spaanse bondscoach Montse Tomé. De 33-jarige middenvelder werd vorige maand ongewild het middelpunt van een rel, nadat ze op de mond werd gezoend door bondsvoorzitter Luis Rubiales.

Tomé riep maandag 15 van de 23 speelsters uit de WK-selectie op. Daarmee lijkt de aangekondigde boycot van de nationale ploeg door een grote groep topspelers van de baan.

Vorige week nog stelden 39 Spaanse spelers (waaronder bijna de volledige WK-selectie) zich niet langer beschikbaar voor de nationale ploeg. Ook na het vertrek van Rubiales en bondscoach Jorge Vilda vonden zij dat er te weinig was veranderd binnen de Spaanse bond.

Daarop werd vrijdag de presentatie van Tomé en bekendmaking van haar eerste selectie vlak van tevoren geannuleerd. Maandag, vier dagen voor de Nations League-wedstrijd tegen Zweden, kon de nieuwe bondscoach haar selectie pas bekendmaken.

“De beste manier om Jenni te beschermen is op deze manier”, zei Tomé over de afwezigheid van Hermoso. “Ik heb in het verleden veel met haar samengewerkt. We rekenen nog steeds op haar.”

Verandering

Verder is de terugkeer van Mapi León en Patri Guijarro opvallend. De spelers van Champions League-winnaar Barcelona weigerden nog te spelen onder de vorige bondscoach Vilda en misten daardoor het WK. Onder de nieuwe coach keren ze weer terug.

Tomé werkte op het WK als assistent onder Vilda. “Ik werk al vijf jaar met de ploeg samen, zij het in een andere rol. Ik heb altijd het vertrouwen van de speelsters gevoeld”, zei de oud-middenvelder van Levante en Barcelona.

“We zitten midden in een verandering in de structuur van de bond en ik heb de volle overtuiging dat onze spelers zich in een klimaat van vertrouwen en veiligheid zullen bevinden. Ik ben niet Jorge Vilda. Ik ben Montse Tomé, een ander persoon met andere waarden. Ik weet wat ik kan, ik ben erop voorbereid en heb heel veel zin om met de Nations League te starten.”

De nieuwe bondscoach Montse Tomé

Behalve Hermoso zijn alle bekende speelsters weer van de partij voor de eerste wedstrijden na het gewonnen WK. Onder anderen Aitana Bonmatí (uitgeroepen tot beste speler op het WK), Alexia Putellas (tweevoudig wereldvoetballer van het jaar) en Olga Carmona (de maker van de winnende goal in de WK-finale) zitten in de selectie.

Vier dagen na de wedstrijd tegen Zweden neemt Spanje het ook op tegen Zwitserland. Via de Nations League hoopt de Spaanse ploeg zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Parijs van volgend jaar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here