contract Tadic bij Ajax na vijf jaar ontbonden

0
39

NOS Voetbal

Dusan Tadic vertrekt per direct bij Ajax. De club laat in een persbericht weten mee te werken aan het verzoek van de speler om het lopende contract te ontbinden. Het contract van de 34-jarige Serviër liep tot medio 2024.

Dusan Tadic met de kampioensschaal

“Het besluit om de club te verlaten is een hele lastige geweest”, licht Tadic toe. “Ik denk echter dat dit het goede moment is, ik heb het gevoel dat het niet alleen voor mij maar ook het beste voor de club is om een nieuwe start te maken.”

Een gelukkiger voetbalhuwelijk was er bijna niet te vinden deze eeuw. Toch is de verbintenis tussen Tadic en zijn droomclub na vijf jaar verbroken. Met de contractontbinding vertrekt de laatste speler uit het team dat in 2019 de halve finales van de Champions League bereikte en de dubbel won. Het einde van een tijdperk.

Nieuwe koers

Het aantrekken van Tadic in 2018 was het begin van een nieuwe koers bij de Amsterdammers. Om de Serviër, en in dezelfde zomer ook Daley Blind, vast te leggen werd het salarisplafond losgelaten. Directeuren Marc Overmars en Edwin van der Sar wilden met Ajax aanhaken bij de Europese top.

Ajax voor het duel met Real in Bernabéu in 2019

Ajax kocht spelers met Premier League-ervaring, directe versterkingen met een miljoenensalaris die ervaring en leiderschap brachten in de talentvolle selectie. Voor Tadic ging met de transfer een wens in vervulling. Ajax was zijn droomclub en met Ajax wilde hij prijzen pakken.

Zijn eerste jaar in Amsterdamse dienst werd een topseizoen. Onder coach Erik ten Hag pakte Ajax de landstitel en de KNVB-beker en bereikten de Amsterdammers bijna de finale van de Champions League. Tadic werd met 28 goals (gedeeld) topscorer van de eredivisie.

Ook in de jaren daarop bleef Tadic een beslissende factor. In vier van de vijf seizoenen was hij van alle Ajacieden betrokken bij de meeste doelpunten. De cijfers zijn duizelingwekkend: 105 goals en 112 assists in 241 duels.

Naast uitzonderlijke statistieken bracht Tadic ook een winnaarsmentaliteit naar de Johan Cruijff Arena. Nog altijd is hij veeleisend, hongerig. “Ik ben hier gekomen om bekers te winnen”, maakte hij tijdens het teleurstellende afgelopen seizoen nog maar eens duidelijk.

Gevierd en onuitstaanbaar

Uitspraken als “Pak schaal, pak beker, pak alles” typeerden Tadic en daarmee werd hij door de eigen fans gevierd in de gloriejaren. Voor de supporters van de tegenstander was hij door zijn houding en gedrag soms onuitstaanbaar,

Dusan Tadic

Op het hoogste podium ontpopte de van nature linksbuiten zich ook als valse spits. Trainer Ten Hag ontwikkelde een tactische variant waarbij Tadic het middelpunt van elke aanval werd. Tussen buitenspelers David Neres en Hakim Ziyech speelde Tadic, en daarmee misschien wel heel Ajax, zijn beste wedstrijden in de Champions League.

In de groepsfase hield Ajax stand tegen Bayern München. Real Madrid werd in Bernabéu op een hoopje gespeeld, en in de kwartfinales moest ook Juventus er in Turijn aan geloven. Met zes goals en vijf assists was Tadic in die jaargang van het miljardenbal, op Lionel Messi na, de meest waardevolle speler.

In de jaren die volgden, groeide Tadic uit tot de grote leider van Ajax. Na het vertrek van Matthijs de Ligt naar Juventus in 2019 kreeg hij de aanvoerdersband. Dag en nacht stond hij klaar voor zijn ploeggenoten. Om ze te ondersteunen, of juist een schop onder de kont te geven.

Teleurstellend laatste seizoen

“Psychologie speelt een belangrijke rol bij leiderschap”, zei Tadic daar zelf over. “Je moet de andere spelers goed kennen. Het is belangrijk dat je weet hoe iemand is, wie je kan knuffelen, kussen, aandacht kan geven. Tegen de één moet je wat strenger zijn dan tegen de ander.”

Na drie landstitels werd Tadic’ laatste seizoen in Nederland een teleurstelling. Onder Ten Hags opvolger Alfred Schreuder ging het na een vliegende start bergafwaarts en ook John Heitinga kon het tij niet keren. Ajax daalde af van de Champions League-groepsfase naar de Europa League, waarin Union Berlin te sterk bleek.

Met verlies in de strijd om de Johan Cruijff Schaal, een verloren bekerfinale en een derde plaats in de eredivisie beleefde Tadic voor het eerst een seizoen zonder prijzen in Amsterdam. Zijn productie bleef tot zijn laatste wedstrijd in het shirt van Ajax op peil (11 goals en 18 assists in de eredivisie).

Toch kwam er kritiek. Van de buitenwacht op Tadic: was hij nog goed genoeg om het onomstreden boegbeeld te zijn? En van Tadic op de club. Tadic had door gewild met Heitinga als coach, maar de nieuwe directeur Sven Mislintat koos voor Maurice Steijn.

Daarbij heeft Ajax volgens Tadic spelers van kaliber nodig, van het kaliber Tadic of Blind van vijf jaar terug. Die ziet de Serviër nog niet. Na meerdere gesprekken besloten hij en Mislintat de samenwerking te beëindigen. Besiktas houdt de situatie van Tadic nauwlettend in de gaten, schrijven Turkse media.

“Wij hadden hem graag voor de club behouden maar respecteren zijn wens en gunnen hem het allerbeste bij het vervolg van zijn carrière”, zegt Mislintat. “We hebben hem laten weten dat de deur wat dat betreft zeker voor hem open blijft staan.”

‘Mislintat neemt enorm risico door Tadic te laten gaan bij Ajax’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here