‘Dat is wel heel veel’

0
21

NOS WielrennenAangepast

Vos sprint naar winst in derde etappe Vuelta Femenina

In de rode leiderstrui heeft Marianne Vos de derde etappe in de Vuelta Femenina gewonnen. De renster van Jumbo-Visma was na een harde koers de snelste in de sprint van een groep van circa dertig vrouwen.

Het is alweer de 247ste zege in de lange carrière van de 35-jarige Vos. Door de bonificatieseconden loopt haar voorsprong in het klassement op naar 13 seconden op de Amerikaanse Chloé Dygert.

“Ik houd zelf geen lijstjes bij van mijn overwinningen. Maar 247 is wel heel veel, als je het zo zegt”, zei Vos tegen Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1.

Dinsdag eindigde Vos nog als tweede in de tweede rit, achter landgenote Charlotte Kool. Woensdag waren de rollen omgedraaid en sprintte Kool naar de tweede plek. Net als dinsdag eindigde Dygert als derde.

Hectisch

Het waren twee totaal andere ritten, al waren ze beiden nerveus. “Gisteren was het hectisch door alle wegversmallingen en rotondes”, vertelt Vos. “En vandaag speelde de wind een grote rol, dat maakte het een zware etappe.”

Vos: ‘Gisteren al dichtbij, blij dat ik het vandaag heb kunnen afmaken’

De Vuelta verloopt tot dusver erg goed voor de Nederlandse rensters. Naast de etappezeges van Vos en Kool was er succes voor Jumbo-Visma, dat op de openingsdag de ploegentijdrit won.

Sneller dan tijdschema

De etappe van Elche de la Sierra naar La Roda was met 157 kilometer de langste van deze Vuelta, maar leek op voorhand door een gebrek aan beklimmingen niet al te zwaar. De rensters maakten er toch een pittige dag van. Met de harde wind vaak in de rug was het peloton een half uur sneller dan het snelste tijdschema.

De Vuelta Femenina is live te volgen bij de NOS

Door de harde koers en de wind brak het peloton op in verschillende waaiers. Vos, die na haar tweede plaats van gisteren in de leiderstrui reed, zat steeds van voren. Dat gold ook voor onder anderen wereldkampioene Annemiek van Vleuten en Demi Vollering, de vrouw in vorm.

Uiteindelijk ging een groep van zo’n dertig rensters om de dagzege sprinten. Vos ging vroeg aan en DSM-renster Kool slaagde er niet in om haar te achterhalen.

Vos hoopt haar leiderstrui nog één dag te verdedigen. “De etappe van morgen is lastiger, met wat klimmetjes. Er zijn meerdere type rensters die een kans maken. Ik ga mijn uiterste best doen”, zegt ze. “En overmorgen krijgen we de echt lange klimmen, dan gaan we de klassementsrenners zien.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here