Duitsers stunten op WK basketbal door Verenigde Staten in halve finales te verslaan

0
22
Feest bij Duitsland na het behalen van de WK-finale

NOS Sport

De basketballers van Duitsland hebben op de WK voor een daverende verrassing gezorgd door vijfvoudig wereldkampioen Verenigde Staten uit te schakelen in de halve finales. Ze vloerden de VS in het Filipijnse Pasay met 113-111 en spelen zondag voor het eerst om WK-goud.

Het is voor de Amerikanen de tweede keer op rij dat de WK-finale niet wordt behaald. In 2019 eindigden de Verenigde Staten als zevende.

De ploegen, met beide een flink aantal NBA-spelers, ontliepen elkaar lange tijd weinig en de verschillen waren klein. Bij rust leidde de VS met 60-59.

Venijn in de staart

Duitsland liep in het derde kwart weg en begon met tien punten voorsprong aan de laatste tien minuten. Daarin kwam de VS tot op een punt (108-107), maar na de 113-111 stond er minder dan een tel op de klok en konden de Duitsers juichen.

Andreas Obst (24 punten) en Franz Wagner (22 punten) waren op schot bij Duitsland. De 23 punten en 8 rebounds van de Amerikaan Anthony Edwards, uitkomend voor de Minnesota Timberwolves, bleken onvoldoende.

De spelers van de Verenigde Staten verlaten balend het veld

Duitsland stuit zondag op Servië, dat voor de tweede keer doordrong tot de WK-finale. De verliezend finalist van 2014 won eerder op vrijdag in Pasay met 95-86 van Canada.

Servië, dat vijf keer wereldkampioen werd als onderdeel van Joegoslavië, keek in de eerste periode tegen een 10-13 achterstand aan, maar sloeg daarna met elf punten op rij een flink gat.

De Serviërs leidden bij rust met 52-39 en Canada, dat nog nooit een WK-medaille won, kwam na de thee nooit dichterbij dan tot op zeven punten. Servië schoot beter dan Canada (62 om 48 procent van de schoten was raak). Atlanta Hawks-speler Bogdan Bogdanovic werd topscorer met 23 punten.

Met de inmiddels 74-jarige Svetislav Pesic treft Duitsland zondag in de finale een oude bekende. De huidige bondscoach van Servië leidde de Duitsers in 1993 naar de Europese titel in eigen land.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here