een perfect parcours voor Van der Poel, Van Aert en de andere punchers

0
36
Wout van Aert en Mathieu van der Poel samen op kop tijdens de Ronde van Vlaanderen in april

NOS Wielrennen

Het peloton wacht vandaag met 200,7 kilometer de op één na langste etappe van deze Tour de France. Alleen de tweede etappe was nog 8 kilometer langer.

Om 12.30 uur starten de renners in Libourne, waarna 125 overwegend vlakke kilometers volgen. Vervolgens zal er toch moeten worden geklommen, met een colletje van de derde categorie en in de finale nog twee pukkels van de vierde.

De slotkilometer in Limoges loopt met drie procent omhoog. Wellicht kunnen de sterkere sprinters nog meedingen om de zege, maar vermoedelijk wordt dit een klusje voor de punchers.

Tour de France etappe 8

Mathieu van der Poel is natuurlijk zo’n puncher, hoewel hij zich deze Tour vooralsnog vooral heeft gemanifesteerd als succesvolle sprintaantrekker voor Jasper Philipsen. Met een heuvelachtige finale en een stevig oplopende laatste kilometer zit het er dik in dat Van der Poel vandaag eens voor eigen kans zal gaan.

Maar ook Wout van Aert zullen we in de gaten moeten houden. De Belg van Jumbo-Visma was zes etappes lang vrijwel continu van voren te zien, maar nam gisteren een dagje ‘vrij’. Hij kwam op ruim drie minuten van Philipsen als nummer 148 over de finish. “Ik moet keuzes maken”, zei hij, ongetwijfeld met de etappe van vandaag in het achterhoofd.

Perfect moment

Biniam Girmay is ook zo iemand met een snel eindschot. Volgens Intermarché-ploegleider Aike Visbeek komt de etappe van vandaag op een perfect moment voor zijn renner. “Het is een sprint bergop, dus volop kans voor Biniam”, zei Visbeek gisteravond in de Avondetappe. “Of dit een perfect parcours is voor hem? Bijna wel.”

In Frankrijk staan in totaal zo’n 36.000 oorlogsmonumenten en het peloton komt vandaag een deel daarvan tegen. Tijd voor een bezichtiging hebben de renners niet, maar Herman van der Zandt gelukkig wel:

Etappe 8: renners hebben geen tijd voor oorlogsmonumenten, Herman wel

Bekende Nederlanders als Jan Janssen, Jan Raas en Johan Lammerts wonnen al eens in Limoges. De laatste keer dat een Touretappe in Limoges eindigde, was in 2016.

Marcel Kittel won toen de massasprint met minimale voorsprong op Bryan Coquard. Het leidde na afloop tot emoties bij de Duitser, die na een jaar vol tegenslagen was teruggekeerd in het peloton en meteen toesloeg met de negende etappezege (het werden er later veertien) uit zijn carrière.

2016: Kittel blijft Coquard haardikte voor in Limoges

De achtste etappe van de Tour de France is uiteraard weer live te volgen bij de NOS. De uitzending op NPO 1 en onze livestream (inclusief aanklikbare hoogtepunten) op NOS.nl en de NOS-app begint om 13.40 uur.

De ontwikkelingen in de koers zijn ook te volgen via een liveblog en via Radio Tour de France op NPO Radio 1.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here