HomeSport’Engeland is rondom de finale van het EK voetbal aan een ramp...

’Engeland is rondom de finale van het EK voetbal aan een ramp ontsnapt’ | Voetbal

Dat staat in een onafhankelijk onderzoek dat in opdracht van de Engelse voetbalbond FA is uitgevoerd. Zo’n 2000 mensen zonder kaartje probeerden het stadion in Londen binnen te komen voor de finale tussen Engeland en Italië.

Volgens Louise Casey, die het onderzoek uitvoerde, is Engeland min of meer ontsnapt aan een ramp. Diverse factoren zorgden volgens haar voor een gevaarlijke situatie die tot doden had kunnen leiden. Zo waren er als gevolg van de coronacrisis te weinig ervaren stewards, de politie schaalde te laat op en rond Wembley liepen heel wat mensen rond die onder invloed van drank en drugs waren.

’Collectief falen’

„Dit was een collectief falen bij iets waarvan het risico te voorzien was”, aldus Casey. „Dit was niet zomaar een voetbalwedstrijd, maar een evenement met grote nationale betekenis. Het land was in euforie. Helaas heeft een minderheid van de Engelse supporters een dag van nationale trots veranderd in een dag van schaamte. De schuld voor wat er is gebeurd, ligt volledig bij hen.”

Casey omschrijft de gebeurtenissen op zondag 11 juli bij het stadion als een „near miss”, dus iets wat net goed ging. „Ik weet zeker dat we dicht bij slachtoffers waren en/of bij zware verwondingen voor sommige aanwezigen, mogelijk zelfs velen. Dat zoiets kan gebeuren in het Groot-Brittannië van de 21e eeuw, is een reden voor zorgen. Dat zoiets gebeurt in ons nationale stadion, op de dag van onze grootste voetbalwedstrijd in 55 jaar, is een nationale schande.”

Wake up-call

De onderzoekster komt in haar omvangrijke rapport met aanbevelingen, vooral aan de overheid en de Engelse voetbalbond. „Het moet voor ons allemaal een wake up-call zijn. Te lang is het gedrag van een minderheid van de Engelse fans getolereerd als onderdeel van onze nationale cultuur, in plaats van dat het aangepakt wordt”, aldus Casey.

Vanwege de coronamaatregelen mochten er ’slechts’ 60.000 mensen naar binnen op Wembley bij de halve finales en finale van het EK. Het stadion heeft een capaciteit van 90.000 bezoekers. De Engelse ploeg bereikte in eigen land de finale en dat leidde tot een volksoploop. Fans zonder kaartje probeerden toch toegang te krijgen tot het stadion. Heel wat supporters slaagden daarin, soms door stewards geld te geven. Tijdens de finale waren er nauwelijks lege stoeltjes te zien en ook zaten er supporters op trappen van het stadion. Zij zagen Engeland via strafschoppen verliezen van Italië.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

spot_img