‘Enige reden dat ik wilde winnen, is Gino’

0
33
Pello Bilbao

NOS Wielrennen

De Bask droeg zijn ritzege dan ook op aan zijn Zwitserse ploeggenoot Gino Mäder, die vorige maand overleed na een noodlottige val in de Ronde van Zwitserland.

Die dag

Bij Bahrain Victorious staat alles sinds die dag in het teken van Mäder. “Het was zwaar om ons voor te bereiden op de Tour, met hem in gedachten”, vertelde Bilbao.

“Ik was thuis met de familie, waar de aanwezigheid van mijn dochter Martina mij veel heeft geholpen. Ik moest kalm en positief blijven en mijn positiviteit gebruiken om iets moois te doen in de Tour”, aldus de Bask.

Bilbao had dat graag in de eerste etappes gedaan, in ‘zijn’ Baskenland. “Die waren speciaal voor mij, maar dat lukte niet. Dus moest ik wachten op mijn moment.”

En dat moment kwam vandaag. Bilbao zat in de slotfase in de kopgroep, vlak achter Krists Neiland die drie kilometer voor de meet werd gegrepen. “Ik wist dat ik de snelste was van ons vijf. De laatste tweehonderd meter dacht ik nergens meer aan en gaf ik alles.”

“Toen ik de finish overging, gooide ik alles eruit en dacht ik aan de reden voor deze overwinning”, zei Bilbao terwijl hij naar zijn shirt wees waarop #rideforGino staat. “Het is een speciale, voor Gino.”

Bilbao wint enerverende Touretappe, eerste Spaanse ritzege sinds 2018

De etappezege van Bilbao was om nog twee redenen bijzonder. Het was de eerste etappezege van een Spanjaard sinds de ritwinst van Omar Fraile in de Tour van 2018. En het was de eerste etappezege in de Tour voor Bilbao, die wel al eens twee ritten won in de Giro d’Italia.

“Ik ben al dertien jaar professional en dit is mijn eerste zege in de Tour, dat is ook heel speciaal voor mij”, aldus Bilbao, die door zijn ritzege in het algemeen klassement is opgeklommen naar de vijfde plek, op 4.34 minuut van geletruidrager Jonas Vingegaard.

Van Aert had de benen niet

Wout van Aert was een andere renner die vandaag opviel. De Belg van Jumbo-Visma wilde heel graag in de ontsnapping maar had de benen niet en moest even later zelfs lossen. Later dook hij weer van voren op toen hij samen met Mathieu van der Poel wegreed uit het peloton.

“Ik viel niet aan, ik volgde gewoon Mathieu. Ik heb nooit geloofd dat we nog iets konden doen. Het was een mooie manier om die laatste klim in mijn eigen tempo over te komen”, sprak Van Aert na afloop.

Volgens ploegleider Grischa Niermann viel het plan van Van Aert om in de ontsnapping te zitten in het water toen de klassementsmannen in het begin van de etappe ineens wegreden. “Ik denk dat Pogacar mee wilde glippen en gelukkig was Vingegaard bij de pinken om mee te gaan.”

Klinkklare onzin

Van Aert ging ook nog in op de geruchten, door Mattias Skjelmose in de wereld geholpen, dat hij de Tour morgen zou verlaten. Dat is niet waar, zegt Van Aert, en ook ploegleider Arthur van Dongen noemt het “klinkklare onzin”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here