Franse president Macron wil bij Spelen geen Russische vlag zien: ‘Geen plaats voor’

0
22
Emmanuel Macron

NOS Sport

De Franse president Emmanuel Macron vindt dat er bij de Olympische Spelen in Parijs van volgend jaar geen Russische vlag te zien mag zijn. “Voor een land dat oorlogsmisdaden begaat en kinderen deporteert is hier geen plaats”, zei Macron in het Franse sporttijdschrift L’Équipe. “Dat is, denk ik, de consensus.”

De president van Frankrijk laat zich over de deelname van individuele Russische atleten in minder stellige bewoordingen uit. “Ik wil dat het een gezamenlijke beslissing is van de olympische wereld. Het is niet de gaststaat die dat moet beslissen. Ik heb het volste vertrouwen in Thomas Bach.” Bach is voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Begrip Russische atleten

Macron zegt begrip te hebben voor de Russische atleten die “zich soms een leven lang hebben voorbereid en ook het slachtoffer kunnen zijn van dit regime.” Hij vindt dat Oekraïne betrokken moet worden bij de beslissing over de deelname van individuele Russische atleten.

Thomas Bach

Hoewel het IOC Rusland en bondgenoot Belarus nog geen uitnodiging heeft gestuurd voor de Spelen, wil het wel dat individuele atleten uit beiden landen aan de Spelen mogen deelnemen. Verschillende internationale sportbonden, zoals onder meer de internationale atletiekunie, zijn daar geen voorstander van.

Veel bonden geven echter gehoor aan de oproep van het IOC. Zo liet de internationale zwembond World Aquatics eerder deze week weten dat zwemmers uit Rusland en Belarus onder voorwaarden onder de neutrale vlag mogen deelnemen aan wedstrijden

Bij het tennis, wielrennen en schermen doen de Russen al langer mee onder neutrale vlag. De atletiekbond weert de sporters nog.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here