‘Gaat veel van haar verwacht worden’

0
27
Summer McIntosh

NOS Sport

De zwemwereld is op dit moment in de ban van een Canadees meisje van zestien dat binnen een week twee wereldrecords verpulverde. Op twee totaal verschillende onderdelen ook, wat het nog veel specialer maakt.

Summer McIntosh is nu de snelste op de 400 meter wisselslag en op de 400 meter vrije slag.

“Het is bijzonder”, zegt voormalig topzwemmer Marcel Wouda (51), die eind vorige eeuw ook twee wereldrecords zwom, in Langs de Lijn. Hij concludeert ook dat McIntosh al sneller is dan hijzelf in zijn beste dagen. “Dat is de ontwikkeling van de sport. Maar goed ook dat het sneller gaat.”

Favoriet in Parijs

McIntosh debuteerde op haar veertiende al op de Olympische Spelen en ze werpt zich door deze prestaties nu op als medaillefavoriet in Parijs volgend jaar.

De verwachtingen kunnen ook tegen haar gaan werken, vreest Wouda. “Ze komt uit Canada, een zwemgek land. En dat is toch een klein zusje van Amerika. Als ze daar zo’n talentvolle sportster hebben, krijgt die enorm veel aandacht. Dat kan ook verlammen.”

Daarvoor zullen ze natuurlijk ook wel op hun hoede zijn binnen de begeleidende staf. “Ze traint niet in Canada, maar in Florida. Dat kan haar misschien wel een beetje helpen, dat ze toch iets op afstand is.”

McIntosh is de eerste zwemster ooit die tegelijkertijd de wereldrecords op de 400 vrij en 400 wissel in haar bezit heeft.

Koele kikker

“Het is heel maakbaar”, vindt Wouda. “Ze maakt het verschil op de laatste honderd meter, met echt een bizar snelle terugkomst. Ze heeft gewoon bijzonder goed getraind, daarom kan ze ook op andere afstanden goed uit de voeten.”

Bovendien lijkt ze haar karakter mee te hebben, merkt Wouda. “Er gaat veel van haar verwacht worden, maar het is ook wel een koele kikker. Het is een mooie combinatie.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here